Island prva zemlja u Evropi koja ukida sva ograničenja u vezi s kovidom

Svet 25. jun 202117:052 komentara
Izvor: Halldor KOLBEINS / AFP

Nakon 15 uzastopnih meseci jačih ili slabijih mera, Island je najavio ukidanje svih nacionalnih mera povezanih s epidemijom kovida-19, nakon napredovanja vakcinacije u zemlji.

Od subote, 26. juna više neće biti na snazi mere održavanja razmaka, nošenja maski, ograničen broj učesnika skupova, kao ni ograničenja rada kafića i restorana, objavila je premijerka Katrin Jakobsdotir na konferenciji za novinare.

Ta odluka, prva u Evropi, doneta usklađena s kalendarom u četiri etape ukidanja ograničenja na islandskoj teritoriji.

Plan objavljen krajem aprila predviđao je ukidanje svih nacionalnih mera u drugom delu juna, „kada će oko 75 posto“ stanovnika starijih od 16 godina primiti najmanje jednu dozu vakcine.

Na Islandu je do 24. juna, 87,6 posto starijih od 16 godina, ili oko 295.000 od ukupno 365.000 stanovnika, primilo najmanje jednu dozu vakcine.

Ali ograničenja ipak ostaju na snazi na granicama uz obavezan negativan PCR  test ili dva PCR testa nakon petodnevne izolacije za nevakcinisane putnike.

Putnici s potvrdom o vakcinaciji ili o preležanom kovidu koji su se do sada morali testirati pri dolasku, to više neće morati nakon 1. jula.

Komentari

Vaš komentar