Iranski ministar: Uskoro se vraćamo pregovorima o nuklearnom programu

Svet 24. sep 202122:001 komentar
Podeli:
Izvor: Pixabay/jorono

Novi iranski ministar spoljnih poslova rekao je da će se njegova zemlja vratiti pregovorima o nuklearnom programu "vrlo skoro" ali je optužio administraciju prdsednika SAD Džoa Bajdena da šalje kontradiktorne poruke.

Povezane vesti:

Ministar Hosain Amir Abdolah rekao je da Vašington s jedne strane da hoće da se vrati nuklearnom sporazumu iz 2015, dok s druge uvodi nove sankciije Teheranu i ne preduzima nikakve pozitivne akcije.

On je kazao da njegova vlada, koja je preuzela dužnost prošlog meseca, veruje da su predsedniku Bajdenu i dalje drage sankcije koje je njegov prethodnik Donald Tramp uveo Iranu dok naizgled nastoji da nastavi pregovore.

U obraćanju medijima Amir Abdolah je bio vrlo skeptičan prema pravim namerama Bajdenove administracije i naglasio da su dela mnogo važnija od lepih reči, kao i ponašanje SAD prema Iranu.

On je kritikovao dodatne sankcije koje je Bajdenova administracija uvela kao i odbijanje Amerike da dozvoli Iranu pristup svom zamrznutom novcu u južnokorejskim i japanskim bankama da bi mogao da kupi vakcine i lekove.

Rekao je da SAD treba da govore civilizovanim tonom sa Iranom, a ne jezikom „pretnji, pritisaka i sankcija“.

Bajden i njegov tim su naveli kao jedan od svojih glavnih prioriteta vraćanje SAD u nuklearni sporazum iz koga je Tramp izvukao Ameriku 2018.

SAD su pozvale Iran juče da se brzo vrate pregovorima o nuklearnom programu, upozoravajući da bi šansa za pregovore mogla ubrzo da nestane.

Jedan visoki američki zvaničnik rekao je SAD da gube strpljenje kao i da dalje odlaganje, dok Iran nastavlja da jača nuklearne kapacitete, može dovesti Vašington i partnere do zaključka da više nije vredno vraćanje u nuklearni sporazum.

Amir Abdolah je rekao da nova vlada razmatra dokumente sa pregovora u Beču i da će se vratiti pregovorima zato što konstruktivni pregovori mogu da dovedu do opipljivih i proverljivih rezultata.

Komentari

Vaš komentar