Iranski islednici: Mahsa Amini nije umrla od premlaćivanja, nego od bolesti

Svet 07. okt 202214:1226 komentara
Izvor: REUTERS/Christian Mang

Smrt Mahse Amini, mlade Iranke, uzrokovana je bolešću, objavila je Iranska organizacija za sudsku medicinu, javlja agencija Anadolija.

Pročitajte još:

Amini je umrla od posledica cerebralne hipoksije zbog iznenadnog poremećaja srčanog ritma, sniženog krvnog pritiska i gubitka svesti, te nedovoljne količine kiseonika u mozgu, navedeno je u izveštaju.

Sa osam godina je podvrgnuta operaciji tumora na mozgu, zbog čega je imala poremećaje adrenalina i štitne žlezde u hipotalamusu i hipofizi mozga. Iz tog razloga je, prema izveštaju, koristila hidrokortizon, levotiroksin i dezmopresin.

„Amini je doživela iznenadni poremećaj srčanog ritma i gubitak svesti zbog hronične bolesti i nemogućnosti da se nosi sa situacijom s kojom se suočavala. Amini je patila od cerebralne hipoksije kao rezultat nedovoljne intervencije u vreme incidenta“, ističe se u izveštaju Iranske organizacije za sudsku medicinu.

Nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, koju je uhapsila državna policija za moral u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja, počeli su protesti koji su se proširili širom Irana i sveta.

Policija negira da je maltretirala Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje. Vlasti su obećale detaljnu istragu smrti mlade žene.

Incident su osudili mnogi svetski lideri i grupe za ljudska prava, uključujući Sjedinjene Američke Države, koje su sankcionisale iransku policiju za moral kao odgovor na „zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i kršenje prava mirnih iranskih demonstranata“.

Komentari

Vaš komentar