Iran upozorio Izrael da ne pokušava vojnu avanturu protiv nuklearnog programa

Svet 14. okt 202115:302 komentara
Podeli:
Izvor: Emmanuel Dunand/AFP

Iran je danas upozorio Izrael, u pismu predsedniku Saveta bezbednosti UN, da ne pokušava "vojnu avanturu" protiv iranskog nuklearnog programa pošto je izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid rekao da jevrejska država zadržava pravo da upotrebi silu protiv Teherana.

„Mi upozoravamo na svaku pogrešnu procenu i protiv smo svake vojne avanture izraelskog režima protiv Irana i njegovog nuklearnog programa“, napisao je ambasador Irana u UN Madžid Takhtarvanči u pismu, objavila je novinska agencija Tasnim.

Ambasador je naveo da su „u proteklim mesecima broj i intenzitet provokativnih i avanturističkih pretnji izraelskog režima stalno rasli do alarmantnih nivoa“ i pozvao na odgovor protiv Izraela kako bi se okončale te pretnje.

On je ocenio da „sistematske i direktne pretnje cionističkog režima dokazuju da je odgovoran za terorističke napade na (iranski) mirnodopski nuklearni program u prošlosti“.

SAD su takođe upozorile Iran da ističe vreme da se vrati nuklearnom sporazumu sa velikim silama iz 2015. jer sve više napreduje u razvoju tog programa otkako ne poštuje dogovor, navodi Frans pres.

Komentari

Vaš komentar