Iran pozvao Evropu da izvrši pritisak na SAD o nuklearnom programu

Svet 05. apr 202123:27
Podeli:
Zastava Irana, Iranska zastava, Iran
Izvor: REUTERS/Lisi Niesner/File Photo

Ishod razgovora koji počinju u utorak u Beču o iranskom nuklearnom programu zavisiće pre svega od sposobnosti Evropljana da ubede Vašington da ukine sankcije Iranu, saopštile su iranske vlasti.

Evropska unija i države potpisnice međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu zaključenog 2015. godine sastaće se u Beču da bi pripremile povratak SAD tom sporazumu.

Prema Vašingtonu, američka vlada će takođe biti predstavljena u Beču za razgovore sa Evropljanima, Rusima i Kinezima o uslovima povratka sporazumu, uporedo sa povratkom Irana strogom poštovanju dogovora.

„Nije u pitanju bilo kakav pregovor. Pitanje je da li će Evropa podsetiti SAD na svoje obaveze“, navela je iranska diplomatije.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp povukao je 2018. godine svoju zemlju iz sporazuma i uveo sankcije Iranu, dok je Iran kao odgovor počeo da zanemaruje svoje obaveze prema sporazumu.

Iran insistira na ukidanju američkih sankcija, dok sadašnji američki predsednik Džozef Bajden želi najpre da se Iran vrati poštovanju obaveza prema sporazumu pre razgovora o povratku SAD nuklearnom sporazumu.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i „grupa 5 plus 1“, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

Komentari

Vaš komentar