Iran podigao optužnicu protiv francuskog turiste za špijunažu

Svet 30. maj. 202121:552 komentara
Podeli:
Špijuniranje, dvogled
Izvor: pixabay.com

Iranske vlasti su podigle optužnicu protiv francuskog turiste Benžamina Brijera, koji se tereti za špijunažu i širenje propagande protiv iranskog poretka, izjavio je njegov advokat.

To je najnoviji u nizu procesa koje Teheran vodi protiv stranaca, u vreme povećanih tenzija između Irana i Zapada.

Brijer je uhapšen u maju prošle godine nakon što je fotografisao u pustinjskoj oblasti, gde je to zabranjeno, i postavljao pitanja „u medijima“ o obaveznom nošenju hidžaba u Iranu, navodi Asošiejted pres.

Prema iranskom zakonu, ako bude osuđen za špijunažu, mogao bi da dobije do deset godina zatvora, dok se širenje propagande protiv političkog sistema kažnjava zatvorom od tri meseca do godinu dana.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske saopštilo je da su optužbe protiv Brijera za špijunažu „neshvatljive“, navodeći da je on bio „na turističkom putu u Iranu“, prenosi Frans pres.

Ministarstvo je navelo da „nema saznanja o bilo kojem elementu koji bi mogao da podrži“ iranske optužbe.

Optužnica je podignuta nekoliko dana pošto je Brijerova sestra telefonirala predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i zamolila ga da se založi za njenog brata.

Grupe za zaštitu ljudskih prava optužuju iranske bezbednosne agencije da koriste strane zatvorenike kao sredstvo za dobijanje novca ili uticaja u pregovorima sa Zapadom. Teheran to negira, ali je do sada bilo razmene zatvorenika između Irana i Zapada.

Komentari

Vaš komentar