Irački premijer nepovređen posle napada dronom na njegovu rezidenciju

Svet 07. nov. 202108:35 > 11:131 komentar
Podeli:
Premijer Iraka, Irački premijer, Mustafa al Kazimi
Izvor: Tanjug/AP Photo/Khalid Mohammed, File

Irački premijer Mustafa al Kazimi nepovređen je noćas posle "neuspelog atentata" dronom upućenim na njegovu rezidenciju u strogo čuvanoj Zelenoj zoni u Bagdadu, saopštila je njegova kancelarija.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad i ne zna se da li je u njemu bilo povređenih ni koja je razmera materijalne štete.

Prema premijerovoj kancelariji dron sa eksplozivom pokušao je da pogodi rezidenciju premijera u neuspelom pokušaju ubistva.

„Dobro sam, hvala Bogu i pozivam na smirenost i uzdržanost svih, radi dobrobiti Iraka“, napisao je premijer Kazimi na tviteru.

Nešto ranije dva bezbednosna izvora potvrdila su za Frans pres da je „raketa“ pala na kuću Mustafe al Kazimija u Zelenoj zoni, kvartu koji je posebno zaštićen u centru Bagdada i gde se takođe nalazi američka ambasada i zgrade vlade.

Posle napada bezbednosne snage su u velikom broju raspoređene unutar Zelene zone i oko nje, naveo je jedan bezbednosni izvor.

Napadi na Zelenu zonu stalno se ponavljaju, tako su 31. oktobra u središte zone pale tri rakete, ali nije bilo povređenih.

Ovaj napad na Kazimija koji je na vlasti od maja 2020. događa se u vreme kada Irak prolazi kroz jake političke tenzije vezane za prevremene parlamentarne izbore održane 10. oktobra.

Grupa Hašd al Šabi, uticajna koalicija biviših pripadnika proiranskih paravojnih snaga osporava rezultate izbora. Njeno političko krilo je izgubilo veliki broj mesta u parlamentu prema preliminarnim rezultatima.

Bezbednosni izvori: Napad u Bagdadu izveden sa tri drona od kojih su dva oborena

Pokušaj ubistva iračkog premijera Mustafe al-Kazimija danas u Bagdadu izveden je sa tri drona od kojih je dva srušila premijerova garda, javila su danas dva bezbednosna izvora.

Tri drona lansirana su sa mesta blizu Mosta republike na istočnoj obali reke Tigar i zatim su usmereni ka Zelenoj zoni, na zapadnoj obali gde se nalazi rezidencija premijera, rekao je jedan od izvora.

Dva drona su oborena u letu, naveo je taj zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime. Treći dron je uspeo da aktivira eksploziv na zgradi, kada su ranjena dva telohranitelja premijera koji je nepovređen u napadu.

Bezbednosni izvor je rekao da sistem odbrane C-RAM američke ambasade, koja se takodje nalazi u Zelenoj zoni, nije aktiviran, i nije znao da kaže zašto.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad.

Sve je više napada dronovima poslednjih meseci u Iraku, posebno na lokacije gde su američki interesi.

Retko kada neko preuzima odgovornost za te operacije ali ih često pozdravljaju proiranske snage u Iraku.

Komentari

Vaš komentar