Iračka glumica tuži Ekonomist: Uz tekst o debelim Arapkinjama stavio njenu fotku

Svet 10. avg 202221:511 komentar
Podeli:
Izvor: Printscreen

Iračka glumica Enas Taleb tužiće britanski list Ekonomist jer je iskoristio njenu fotografiju da ilustruje tekst o tome da su žene u arapskom svetu deblje od muškaraca.

Taleb je kazala da je fotografija iskorišćena van konteksta i bez njene dozvole, kao i da je povredila njenu slobodu i privatnost. Takođe je tvrdila da je fotografija fotošopirana, prenosi BBC.

Dobro poznata glumica i voditeljka tok šou emisija u Iraku kazala je u intervjuu da je započela pravni proces u Britaniji. Ekonomist, navodi BBC, nije još izneo nikakav komentar o slučaju.

Članak pod nazivom „Zašto su žene deblje od muškaraca u arapskom svetu“ objavljen je krajem jula, a ilustrovan je fotografijom Talebove koja je snimljena devet meseci ranije na Međunarodnom festivalu Vavilon u Iraku.

U tekstu se navodi da siromaštvo i društvena ograničenja drže žene prikovane za kuću, što je jedan od razloga zašto su arapske žene gojaznije od svojih sunarodnika.

Kao još jedan razlog u tekstu se navodi to što neki muškarci „obline“ smatraju privlačnijima.

„Iračani često navode Enas Taleb, glumicu sa pozamašnim oblinama, kao pojam lepote“, navodi se u članku.

Taleb je tekst u Ekonomistu okarakterisala kao „uvredu za arapske žene uopšteno i kao uvredu za svaku pojedinačnu ženu“, upitavši zašto se britanski list „interesuje za debele žene u arapskom svetu, a ne u Evropi ili SAD“.

Ona je za televiziju Arabiju iz Jordana kazala da se suočila sa „uvredljivim komentarima“ na društvenim mrežama zbog članka.

Takođe je za magazin New Lines rekla da se oseća zdravo i srećno svojim izgledom.

„Za mene, to je jedino važno“, poručila je.

Taleb (42) jedna je od najpoznatijih iračkih glumica, sa devet miliona pratilaca na Instagramu.

TV Arabiji je rekla da Ekonomist nema sreće zbog toga što ju je razgnevio.

„Nisu znali da sam slavna i da sam javna ličnost. Mogu ovu situaciju da pretvorim u nešto dobro za mene“, navela je.

Tekst Ekonomista takođe je naišao na kritike na društvenim medijima, a neki su ga okarakterisali kao „rasistički“, „seksistički“ i „uvredljiv“ za arapske žene.

Komentari

Vaš komentar