Indija prešla brojku od 250.000 umrlih od kovida

Svet 12. maj. 202109:056 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Danish Siddiqui

Indija je u sredu potvrdila novih 4.205 smrtnih slučajeva od COVID-19, što je rekordan broj preminulih u jednom danu, a u toj zemlji registrovan je i 348.421 nov slučaj zaraze.

Ukupan broj slučajeva koronavirusa zabeleženih u Indiji prešao je 23 miliona, prema podacima ministarstva zdravlja.

Stručnjaci veruju da zvanične brojke potcenjuju stvaran nivo epidemije i da bi stvarni broj umrlih i zaraženih morao biti pet puta veći.

povezane vesti

Opadanje broja novozaraženih verovatno će biti sporo, rekao je Šahid Džamil, glavni indijski virusolog.

„Prerano je reći da li smo došli do vrhunca“, citiran je u novinama Indian Express. „Postoje neke indikacije da se slučajevi stabilizuju. Ali ne smemo zaboraviti da je ovo vrlo visok nivo. Čini se da smo se zaustavili na oko 400.000 slučajeva dnevno.“

U Indiji se, s populacijom od 1,4 milijarde ljudi, nalazi jedna od tri prijavljene umrle osobe od koronavirusa širom sveta, prema podacima Reutersa. Medicinsko osoblje je iscrpljeno, a bolnice su prepune, kao i mrtvačnice i krematorijumi. Niske su zalihe lekova i medicinskog kiseonika.

Brutalni drugi talas zaraze kovidom-19 proširio se iz gradova u male gradove i na sela.

U ruralnim delovima Indije takođe nedostaje drva za tradicionalne hinduske kremacije, a veliki broj mrtvih tela nalazi se na obalama Ganga koji teče kroz najnaseljenija područja severnih ravnica.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar