Ilić: Očekuje se da će se sahrana princa Filipa održati u najužem krugu porodice

Svet 09. apr. 202118:12 > 18:16
Podeli:

Novinarka Danica Ilić, koja živi i radi u Londonu, izjavila je u Danu uživo da je princ Filip bio velika podrška kraljici Elizabeti Drugoj, ali da je pre svega bio njen podanik. Ona je istakla da se očekuje da zbog restriktivnih epidemioloških mera, kao i želje princa Filipa, njegova sahrana bude održana skromno i u uskom krugu članova porodice.

Podsetimo, princ Filip, vojvoda od Edinburga, preminuo je u zamku Vindzor u Engleskoj. Na institucijama zastave su spuštene na pola koplja. Najavljen je period žalosti, prenosi britanski Gardijan.

„Britanski zvaničnici i mnoge javne ličnosti iz sveta kulture i sporta izrazili su saučešće kraljici Elizabeti Drugoj. Javni servis „BBC“ i druga najgledanija televezija „ITV“ prekinule su svoj redovni program i govori se samo i jedino o princu Filipu. Građani su ostavili cveće ispred Bakingemske palata, ali treba imati u vidu da su u Londonu na snazi restriktivne mere, što će se sigurno odraziti na planove za sahranu“, navela je Ilić.

Povezane vesti

Prema njenim rečima, njegova uloga u životu kraljice Elizabete Druge je pre svega što je on bio njen podanik.

„Smatra se da je ta njegova uloga na početku, kada se je venčao, teško prihvatio, jer je predstavljala promenu u njegovom dinamičnom životu. Smatra se da je on predstavljao izuzetnu podršku kraljici u njenom životu, što je ona i potvrdila na proslavi 50-godišnjice braka. Smatra se da je on, iako dinamičan i neobičan, prihvatio da bude u njenoj senci. Bio je lojalan monarhiji i državi. On je potomak Endrjua, grčkog i danskog princa, koji je nakon rata 1922. godine morao da izbegne. Bili su u egzilu. Princ Filip se školovao po Evropi, a zatim je prešao u Britaniju. Služio je u britanskoj mornarici tokom Drugog svetskog rata, dok su tri njegove sestre udate za Nemce, i podržavale su nacističku Nemačku“, objašnjava Ilić.

Dodaje da je njemu bilo namenjeno da razmatra porodične afere.

„Zna se da je pokušao da pomiri princa Čarlsa i princezu Dajanu, ali neuspešno. Treba podsetiti da je otac Dodi Fajeda, Moamed Fajed optužio da je ubistvo Dajane naručio sam princ Filip. To je nakon toga nezavisna istraga organizovana ovde potpuno demantovala“, kaže ona.

Da bi se oženio, on je pre venčanja morao da promeni i veru, pa se procenjuje da i taj čin dokazuje da je on bio pre svega podanik britanske kraljice.Pred njom je morao i da klekne na njenom krunisanju.

„Princ Filip je bio poznat i po izuzetnim opaskama, koje su nekada bile duhovite, a nekada na ivici incidenta… On ima pravo na državnu sahranu i na najviše državne počasti, ali se zna da je zahtevao da sahrana i ceremonija budu skromnije. Smatra se da je i učestvovao u planovima za svoju sahranu, s obzirom na godine i da je nedavno proveo tri nedelje u bolnici. Uz sve to, restriktivne mere su na snazi, ali sve do 21. juna sahranama može da prisustvuje samo do 30 osoba. Razmišlja se i nagađa koga će kraljica sve pozvati. Poslednju reč će imati ona i očekuje se da će to biti u najužem krugu porodice“, zaključila je Ilić.

Komentari

Vaš komentar