Ijan udario obale Floride snagom uragana četvrte kategorije

Svet 28. sep 202223:452 komentara
Izvor: REUTERS/Shannon Stapleton

Uragan Ijan katastrofalnom silom sručio se na floridsku obalu Meksičkog zaliva, pogodivši tu saveznu državu razornim vetrovima, olujnom kišom i opasnim okeanskim talasima koji su ga učinili jednom od najsnažnijih zabeleženih oluja koje su pogodile SAD.

Ijan je pogodio ostrvo Cayo Costa kao uragan četvrte kategorije s vetrovima koji su duvali 241 kilometar na sat, saopštio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

Po brzini vetra tek je nešto slabiji od pete kategorije prema Safir-Simpsonovoj lestvici, iako se očekivalo da će oslabiti kad dosegne obalu.

U zoni udara su kilometri peščanih plaža, nizovi hotelskih odmarališta i brojni parkovima s mobilnim kućama, omiljeni penzionerima i turistima.

Dok je Ijan snažnim vetrovima i obilnim kišama udarao obalu Floride u poslednjim satima pre nego što će se sručiti na kopno, vlasti su obavestile stanovnike da je za one koji se još nisu evakuisali sada prekasno da to učine.

Vremenska prognoza predviđa da će uragan uzrokovati talase visine do 3,7 metra, intenzivnu grmljavinu i moguća tornada.

„Ovo je oluja o kojoj ćemo razgovarati još puno godina, istorijski događaj“, rekao je Ken Graham, direktor Nacionalne meteorološke službe.

Više od 524.000 domova i firmi ostalo je bez struje na Floridi, prema podacima lokalnih komunalnih službi. Ijan je dosad pogodio više od 830.000 potrošača, no elektroprivrede su neke rane nestanke struje već rešile.

Ranije ove nedelje, vlasti su naredile evakuaciju više od 2,5 miliona ljudi.

Komentari

Vaš komentar