IAEA: Iran počeo instaliranje opreme za proizvodnju metalnog uranijuma

Svet 14. jan. 202114:592 komentara
Podeli:
Iran nuklearni program
Izvor: HO / ATOMIC ENERGY ORGANIZATION OF IRAN / AFP

Iran je počeo instaliranje opreme za proizvodnju uranijuma u metalnom obliku koji može da se koristi i za nuklearno oružje, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Iran ostaje pri planovima da istražuje i razvija proizvodnju metalnog uranijuma sa ciljem da „dizajnira poboljšanu vrstu goriva“, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija.

Povezane vesti

Predstavnici IAEA ranije su posetili postrojenje u Isfahanu, a Teheran je juče zvaničnike agencije UN obavestio da su „modifikacija i ugradnja odgovarajuće opreme za pomenute istraživačke i razvojne aktivnosti već započete“, navodi se u saopštenju.

Time se ponovo krši međunarodni nuklearni sporazum koji je Teheran 2015. postigao sa SAD, Velikom Britanijom, Nemačkom, Francuskom, Rusijom i Kinom.

Metalni uranijum može biti upotrebljen za pravljenje atomske bombe, što je sporazumom izričito zabranjeno.

Iran je unapred objavio da će kršiti sporazum, nakon što su ga SAD jednostrano napustile 2018. godine, i ponovo uvele oštre sankcije Teheranu.

Sporazum predviđa davanje ekonomskih podsticaja Iranu, koji se zauzvrat obavezao da ograniči svoj nuklaerni program.

Teheran kršenjem sporazuma vrši pritisak na preostale potpisnice da predlože nove načine kojima bi bile neutralisane posledice američkih sankcija.

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden rekao je ranije da se nada da će se SAD vratiti sporazumu. Bajden je bio potpredsednik kada je sporazum potpisan.

Međutim, nova kršenja Teherana ugrožavaju šansu za pregovore sa SAD.

Ipak, napominje se da Iran uprkos kršenjima sve vreme dozvoljava stranim naučnicima pristup svim lokacijama u zemlji.

Komentari

Vaš komentar