IAEA: Iran nastavlja sa obogaćivanjem uranijuma

Svet 07. sep. 202122:104 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Leonhard Foeger

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da Iran nastavlja da povećava zalihe visoko obogaćenog uranijuma koji bi mogao da se koristi za proizvodnju nuklearnog oružja suprotno Sporazumu o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine koji je Teheran potpisao sa svetskim silama. IAEA je u poverljivom tromesečnom izveštaju državama članicama rekla da su njene aktivnosti provere i praćenja "ozbiljno narušene" od februara odbijanjem Irana da dozvoli inspektorima pristup opremi za praćenje IAEA.

Agencija sa sedištem u Beču je navela da njeno poverenje u pravilnu procenu iranskih aktivnosti, što je nazvala „kontinuitetom znanja“, vremenom opada i da će se to nastaviti „ako Iran odmah ne popravi situaciju“.

Istaknuto je da pojedina oprema za nadzor ne može bez servisiranja duže od tri meseca.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi rekao je da je spreman da otputuje u Iran kako bi se sastao sa nedavno izabranom vladom.

Iran je po procenama povećao zalihe uranijuma obogaćenog do 60 odsto, što je iznad dopuštene granice od 3,67 posto, na 10 kg koliko su iznosile 30. avgusta, dok su u maju bile 2,4 kg, a zalihe 20 procentnog porasle su sa 62,8 kg na 84,3 kg.

Iran je od 2019. postepeno odustajao od pojedinih odredaba nuklearnog sporazuma nakon jednostranog povlaćenja Vašingtona za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa koji je Iranu ponovo uveo sankcije.

Aktuelni američki predsednik Džozef Bajden izrazio je spremnost da obnovi sporazum kako bi se sprečilo da Iran razvije atomsko oružje.

Poslednja runda pregovora o obnovi sporazuma pod okriljem EU završena je u Beču u junu ;bez jasnog rezultata.

Komentari

Vaš komentar