Humanitarna kriza preti Marijupolju, međusobne optužbe Moskve i Kijeva

Svet 06. mar 202219:08
Podeli:

Jedanaestog dana rata u Ukrajini humanitarna katastrofa preti gradu Marijupolju, pošto je zaustavljena evakuacija civila iz te luke na Azovskom moru na jugoistoku Ukrajine, koju ruske snage drže u potpunom okruženju bez struje i grejanja. Dve strane krive jedna drugu za kršenje prekida vatre i odlaganje evakuacije. U isto vreme, ruske snage su u pokretu zapadno od Kijeva, gde su još jednom civili bili žrtve granatiranja.

Irpinj, grad na zapadnom prilazu Kijevu pod granatama je ruske armije. Dok kuće gore, civili pokušavaju da pobegnu, uključujući i porodicu sa detetom i psom. Stariji ljudi usporavaju kolonu.

Povezane vesti

Na izlazu iz mesta stanovnike Irpinja čekaju autobusi. Ukrajinski vojnici im ponažu da se ukrcaju.

Strane televizijske ekipe koje su se zatekle u Irpinju, među kojima je i Rojtersova, našle su se u opasnosti.

Prema prvim izveštajima, tri osobe, među njima dvoje dece poginuli su dok su pokušavali da se evakuišu iz Irpinja.

I na suprotnoj strani pate civili. U Donjeckoj oblasti, na jugoistoku Ukrajine, takođe se vode žestoke borbe. Grad Volnovaha drži ukrajinska vojska. Meštani koji su prebegli na područje pod kontrolom Donjecke narodne milicije tvrde da ih je granatirala ukrajinska artiljerija.

„Živim u ulici Filokovskog. Na 300 metara od nas je bio ukrajinski tenk koji je pucao u pravcu naše kuće. Čučali smo u podrumu i molili Boga da nas ne pogodi“, kaže jedna meštanka.

„Molim vas pomozite nam. Mi samo želimo da ovo prestane. Imamo decu, muževe, mi smo majke. Nismo povredili ni Putina ni Zelenskog, samo smo gledali svoja posla. pomozite nam da se premestimo na neko bezbednije mesto“, poručuje druga žena.

Gradonačelnik ključnog primorskog grada Marijupolja Vadim Bojčenko objavio je da ruska strana ne poštuje dogovor o humanitarnom koridoru, kojim je trebalo da civili budu evakuisani iz tog grada koji ima oko 500 hiljada stanovnika.

„Spremili smo se, organizovali smo autobuse, ali uprkos tome što znaju sve probleme s kojima se grad suočava, ruska vojska je granatirala konvoj naših autobusa, pola su ih uništili. Nisu nam dali priliku da autobuse odvezemo na tačke za evakuaciju“, kazao je Bojčenko.

Sputnjik, pak, prenosi saopštenje Donjecke narodne republike da su za zaustavljanje humanitarnog koridora odgovorni militanti bataljona Azov koji su pucali na autobuse i ubili dvoje civila.

Druga velika luka Ukrajine Odesa biće sledeća ruska meta, tvrdi predsednik Volodimir Zelenski.

„Pripremaju se za bombardovanje Odese. Odese! Rusi su uvek posećivali Odesu, u Odesi su uvek doživljavali samo gostoprimstvo, samo iskrenost. I šta sad? Bombe protiv Odese? Artiljerija protiv Odese? Rakete protiv Odese? To će biti ratni zločin“, poručio je Zelenski.

On je ponovio zahtev NATO-u za uspostavljanje zone zabrane leta iznad Ukrajine. Ako to nije moguće traži dodatne lovce za ratno vazduhoplovstvo. Državni sekretar SAD Entoni Blinken iz Moldavije poručuje da radi na tome.

„Aktivno razmatramo pitanje aviona koje bi Poljska mogla da isporuči Ukrajini. I razmatramo kako bismo mogli da delujemo ako Poljska odluči da isporuči te avione. Ne mogu da govorim o vremenskim rokovima, ali aktivno radimo na tome“, kazao je Blinken.

Blinken je rekao i da SAD spremaju paket finansijske pomoći za Ukrajinu.

Komentari

Vaš komentar