Hongkong cenzuriše filmove koji „ugrožavaju nacionalnu bezbednost“

Svet 11. jun. 202110:364 komentara
Podeli:
Izvor: Lam Yik/Reuters

Vlasti Hongkonga su ovlastile odbor za cenzuru da zabrani svaki film koji bi mogao da ugrozi nacionalnu bezbednost, što je dodatni udarac na političke i kulturne slobode te teritorije.

Povezane vesti:

U poslednjih godinu dana politička klima je značajno pogoršana u bivšoj britanskoj koloniji uz gušenje prodemokratskih protesta 2019. zbog mešanja Pekinga.

Glavni instrument za sprovodjenje represije je zakon o nacionalnoj bezbednosti koji je nametnuo Peking, i reforma koja osigurava da samo „patriote vladaju Hongkongom“.

Vlasti Hongkonga su u današnjem saopštenju navele da su proširile tekst ;koji reguliše cenzuru. „Pri analizi filma i njegovog uticaja na gledaoce, cenzor mora da uzme u obzir obavezu sprečavanja svih radnji ili aktivnosti koje mogu da predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost“, piše u novoj direktivi.

U direktivi, koja odmah stupa na snagu, takodje se ističe da je cenzor u ime „naroda Hongkonga“ dužan da „štiti suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Narodne Republike Kine“.

Hongkong je nekada bio uporište azijske kinematografije, pa je objavljivano i do 200 filmova na kantonskom jeziku, dijalektu kineskog.

Grad i dalje ima filmske studije, renomirane režisere i živu nezavisnu scenu, ali izgleda da vlasti sve više da kontrolišu hongkonšku kulturnu i umetničku scenu.

Komentari

Vaš komentar