Holanđani lokdaun zaobilaze šopingom i provodom u Nemačkoj i Belgiji

Svet 23. dec. 202113:441 komentar
Podeli:
Izvor: Pixabay

Holanđani su na stroge pandemijske mere i lokdaun, koji je uvela njihova vlada, odgovorili masovnim odlaskom u božićni šoping i u provod u Nemačku i Belgiju.

Iako je prelazak granice dozvoljen, takvo ponašanje izazvalo je kritike vlasti sve tri zemlje, piše briselski portal Euractiv.

U Antverpen, jedan od najvećih belgijskih gradova blizu granice sa Holandijom, pohrlile su hiljade Holanđana željnih odlaska u kupovinu i u barove i restorane, koji su u njihovoj zemlji zatvoreni.

Guvernerka pokrajine Antverpen Keti Berks poručila je Holanđanima da ne dolaze u Belgiju.

„Poštujte mere u svojoj zemlji i nemojte dolaziti ovamo“, rekla je Berks.

Zabrinutost su izrazili i zvaničnici pograničnih gradova u nemačkoj pokrajini Severnoj Rajni-Vestfaliji. Kaj Cviker, predsednik okruga Borken koji je tik uz holandsku granicu, rekao je da Holanđani treba da izbegavaju da putuju u Nemačku bez preke potrebe.

„Ako Holanđani dođu u Nemačku, moraju da poštuju nemačka pravila, a to u prvom redu znači da nose zaštitne maske u prodavnicama“, rekao je Cviker.

I holandski premijer Mark Rute pozvao je sunarodnike da što je moguće više izbegavaju fizički kontakt, što znači i da se uzdrže od putovanja preko granice u Nemačku i Belgiju.

Holandske vlasti su, da bi sprečile širenje nove omikron varijante koronavirusa 19. decembra uvele stroge mere zaključavanja, koje će trajati sve do 14. januara.

Omikron soj virusa je u Holandiji, prema proceni virusologa Japa van Dizela, u ovom trenutku odgovoran za 10 do 15 odsto novih zaraza kovida-19.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar