Hoće li Netanjahuovi protivnici uspeti da oforme koalicionu vladu u roku?

Svet 30. maj. 202115:00 > 20:484 komentara
Podeli:
Netanjahu
Izvor: EMMANUEL DUNAND / AFP

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pokušava da spreči svoje političke protivnike da formiraju vladu, kako bi se on zadržao na vlasti.

Lider partije centra Jair Lapid ima rok do srede da formira koalicionu vladu, piše BBC.

Povezane vesti

Prema izveštajima medija, Lapid je blizu da sklopi sporazum sa ultranacionalističkim liderom Naftalijem Benetom.

Netanjahu, političar sa najdužim premijerskim stažom u istoriji Izraela, nije osvojio odlučujuću većinu na opštim izborima u martu, četvrtim za dve godine.

I analitičar BBC za Bliski istok Sebastijan Ušer smatra da je Lapid blizu dogovora o koalicionoj vladi.

Netanjahu, kome se sudi zbog korupcije, na vlasti je 12 godina i dominira izraelskom politikom već generacijama. On je prvi dobio šansu da formira vladu posle izbora, ali nije mogao da obezbedi neophodne koalicione partnere.

Lapidova partija Ješ Atid (Ima budućnosti) osvojila je drugo mesto i dobila je rok do 2. juna da sklopi koaliciju.

Analitičar BBC kaže da ishod pregovora zavisi od toga da li će Benet, bivši ministar odbrane, pristati na podelu vlasti u onome što se opisuje kao „vlada promena“.

Međutim, on je upozorio da niko još ne bi trebalo da otpiše Netanjahua (71), čiji politički instinkti preživaljavanja ostaju bez premca.

Lapidov mandat od 28 dana da oformi novu vladu prekinut je nedavnim 11-dnevnim konliktom u pojasu Gaze.

Jedan od njegovih potencijalnih koalicionih partnera, arapsko islamistička partija Ram, prekinula je razgovore zbog nasilja. Bilo je i sukoba u izraelskim gradovima sa mešanom arapsko-jevrejskom populacijom.

U subotu uveče Netanjahuova Likud partija ponudila je Benetu i lideru još jedne potencijalne koalicione partije da podele premijersko mesto na tri dela.

Međutim, njegova ponuda je odbijena.

Ukoliko Lapid ne bude uspeo da formira koaliciju, Izraelci bi mogli da se ponovo vrate na birališta kasnije ove godine.

Prema izraelskom izbornom sistemu proporcionalne zastupljenosti, teško je jednoj partiji da osvoji dovoljan broj mesta da bi odmah formirala vladu. Često su potrebne manje partije da bi se dostigao neophodan broj za koaliciju.

Netanjahu optužio Beneta za prevaru veka

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu optužio je Naftalija Beneta, svog bivšeg saradnika, sada rivala, da je počinio prevaru veka pošto je taj vođa nacionalističke partije Jamina (Desno) najavio da će nastojati da osnuje vladu jedinstva sa liderom opozicije Jairom Lapidom bez Netanjahua.

Netanjahu je i danas još jednom pozvao Beneta da se pridruži njegovoj potencijalnoj koaliciji, preneli su izraelski mediji.

Dugogodišnji izraelski lider je rekao da je njegova ponuda Benetovoj partiji bila „neverovatna“ u nameri da se spreči formiranje „opasne levičarske vlade“, ali je ocenio da Benet „brine samo za sebe“.

Beneta je kritikovao i lider ultradesne stranke Religiozni cionizam, Becalel Smotrih, koji je rekao da lider partije Jamina predovodi jednu od najvećih prevara u političkoj istoriji Izraela.

On je oceino da Benet dezertira ka levici sa onima koji podržavju terorizam, preneli su izraelski mediji.

U međuvremnu su se ispred kuće Ajalet Šaked, poslanice iz Benetove stranke, okupile stotine demonstranta posle najave da će Jamina ući u takozvanu vladu promene protiv Netanjahua.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo „levičarski izdajnici“ i „ne levičarskoj vladi“ i postere sa Benetovom slikom uz potpise „lažov“ i „Ajelet izdajnica“.

U isto vreme okupilo se desetine ljudi koji su održali kontraproteste noseći transparente na kojima je pisalo: „da vladi promene“ i „vlada jedinstva sada“ , te „ne peti izbori“.

Komentari

Vaš komentar