Hiljade stanovnika Sidneja evakuisano zbog poplava, očekuju se nove obilne kiše

Svet 04. jul 202209:00
Podeli:
Izvor: NSW State Emergency Service/Handout via REUTERS

Desetine hiljada stanovnika Sidneja moraju danas da se evakuišu nakon što su obilne kiše poplavile nekoliko predgrađa najvećeg australijskog grada, a zvaničnici upozoravaju da se može očekivati još obilnih kiša.

Prognozira se da će intenzivan sistem niskog pritiska na istočnoj obali Australije doneti u ponedeljak obilne kiše u Novi Južni Vels, nakon što je u nekoliko mesta u državi za vikend palo kiše koliko obično padne u otprilike mesec dana.

Oko 30.000 stanovnika u državi Novi Južni Vels mora da se evakuišu, a frustracija je porasla u nekoliko predgrađa na zapadu Sidneja gde su poplavljene tamošnje kuće, farme i mostovi, neki već treći put ove godine.

„To je jednostavno poražavajuće. U neverici smo“, rekla je gradonačelnica Kamdena Tereza Fedeli.

„Većina njih se upravo izvukla iz poslednje poplave, vratila svoje domove i poslove na svoje mesto i nažalost mi govorimo da se to opet događa“, dodala je.

U toku je operacija spasavanja 21 člana posade s teretnog broda koji je ostao bez struje južno od Sidneja, izvestili su lokalni mediji.

„Mesecima je bilo vrlo teško izvlačiti se od poplava pa je zbog toga još izazovnije“, rekao je premijer Novog Južnog Velsa Dominik Perote na brifingu za medije koji je prenosila televizija.

Nema informacija o mrtvima, a zvaničnici su pozvali stanovnike da napuste svoje domove kad im se to naloži i da izbegavaju vožnju po poplavljenim putevima.

Jedna stanovnica Vindzora pogođenog poplavama, rekla je da ne može da se nosi s čestim poplavama.

„Dosta nam je. Stvarno nam je dosta. (Ovo) je malo previše za nas“, rekla je za televiziju ABC nakon što se vratila kući kako bi spasila neke životinje.

Komentari

Vaš komentar