Hezbolah i njihovi saveznici izgubili većinu u parlamentu Libana

Svet 17. maj. 202212:38
Podeli:
Izvor: Reuters/Mohamed Azakir

Libanska ekstremistička organizacija Hezbolah i njeni saveznici izgubili su parlamentarnu većinu, koju su imali od izbora 2018. godine, sudeći po danas objavljenim konačnim rezultatima izbora u Libanu.

Najveći protivnici te proiranske šiitske organizacije i više od deset nezavisnih kandidata su osvojili više poslaničkih mandata nego na prethodnim izborima.

Pročitajte još

Koalicija predvođena Hezbolahom sada ima 61 od ukupno 128 poslanika u parlamentu, odnosno deset manje nego posle prethodnog glasanja pre četiri godine.

Najveći pobednik je nacionalistička hrišćanska partija Libanske snage predvođena Samirom Žažom, jednim od najoštrijih kritičara Hezbolaha i iranskih pristalica te organizacije.

Drugi veliki pobednik je Valid Džumblat, čija je grupa osvojila svih osam mesta za koje se nadmetala.

Libanske snage su sada najveći blok u parlamentu sa 19 poslaničkih mandata i zamenile su glavne hiršćanske saveznike Hezbolaha iz Slobodnog patriotskog pokreta, koji je osnovao predsednik Libana Mišel Aun. Taj pokret sada ima 17 poslanika, tri manje nego pre.

Uprkos neuspehu, Hezbolah i njegov glavni šiitski saveznik Amal predsednika parlamenta Nabiha Berija je zadržao 27 mesta namenjenih šiitskoj sekti.

Najveći gubitak pretrpeli su saveznici Hezbolaha koji imaju bliske veze sa vladom predsednika Sirije Bašara Asada, uključujući zamenika predsednika parlamenta Elija Ferzlija, druskog političara Talala Arslana koji je bio poslanik tri decenije, Asada Hardana i Fajsala Karamija, sina pokojnog premijera Omara Karamija.

Nezavisni i novi kandidati, uključujući one iz pokreta protesta 2019. godine osvojili su 14 mesta, što je veliko dostignuće imajući u vidu da su pre izbora bili podeljeni i suočeni s uvredama i pretnjama glavnih partija.

Njihov uspeh je snažna poruka političarima iz vladajuće klase, koji su zadržali svoj položaj uprkos ekonomskoj krizi, siromašenja zemlje i najvećeg talasa emigracije od građanskog rata vođenog od 1975. do 1990. godine.

Parlamentarni izbori u nedelju bili su prvi od početka krize 2019. godine.

Vladine frakcije nisu uradile gotovo ništa da se kriza prevaziđe i ostavile su Libance da se snalaze u siromaštvu bez struje, lekova, osnovnih usluga, uključujući odnošenje smeća i lišeni svake sličnosti sa normalnim životom.

To je ujedno bilo prvo glasanje od razorne eksplozije u bejrutskoj luci u avgustu 2020. godine u kojoj je poginulo više od 200, a ranjeno hiljade ljudi i oštećeni delovi glavnog grada.

Komentari

Vaš komentar