Oko 100 zaposlenih u CIA i članova porodica obolelo od misterioznog sindroma

Svet 23. jul. 202107:33
Podeli:
CIA
Izvor: SAUL LOEB / AFP

Oko 100 zaposlenih u CIA i članova njihovih porodica nalazi se među 200 američkih zvaničnika obolelih od mistrioznog havanskog sindroma, rekao je u četvrtak direktor CIA Vilijam Barns.

Barns, kojeg je američki predsednik Džo Bajden kao prvog karijernog diplomatu postavio na čelo CIA, rekao je u intervjuu za „National Public Radio“ (NPR) da je pojačao napore svoje agencije kako bi utvrdio uzrok sindroma.

Havanski sindrom, sa simptomima poput vrtoglavice, mučnine, migrene i propusta u pamćenju, tako je nazvan jer je prvi put zabeležen kod američkih radnika u ambasadi na Kubi 2016.

Potvrdio je da je, među ostalim koracima, zadužio višeg oficira koji je nekada vodio lov na Osamu bin Ladena da vodi radnu grupu koja istražuje sindrom, a utrostručio je i veličinu medicinskog tima koji učestvuje u istrazi.

Agencija je takođe skratila, s osam na dve nedelje, vreme koje osobe povezane s CIA moraju da čekaju na prijem u Nacionalni vojno-medicinski centar Volter Rid, rekao je.

„Mislim da je duboka obaveza bilo kojeg čelnika da se brine o narodu i to sam odlučan da učinim“, rekao je Barns za NPR u prvom intervjuu otkako je u martu postao direktor CIA.

Barns je podsetio da je američka Nacionalna akademija nauke potvrdila da je verovatna teorija da sindrom uzrokuje zrake „usmerene energije“.

Postoji „vrlo jaka mogućnost“ da je sindrom namerno uzrokovan i da bi Rusija mogla biti odgovorna, rekao je Barns, suzdržavši se od konačnih zaključaka do okončanja istrage.

Komentari

Vaš komentar