Hamnei: Iran bi mogao da obogaćuje uranijum do 60 odsto ako bude potrebno

Svet 22. feb 202120:16
Podeli:
Ali Hamnei
Izvor: Official Khamenei Website/Handout via REUTERS

Iran bi mogao da obogaćuje uranijum do 60 odsto ukoliko to bude bilo potrebno, izjavio je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei.

„Ograničenje obogaćivanja uranijuma neće biti samo do 20 odsto. Postupaćemo u skladu sa svojim potrebama… Mogli bismo da povećamo obogaćivanje i do 60 odsto“, rekao je ajatojah.

Povezane vesti

Njegova izjava dolazi dan uoči stupanja na snagu zakona prema kojem inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) neće biti dozvoljeno da posećuju neka postrojenja.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi izjavio je u nedelju uveče po povratku iz Teherana da je sa iranskim vlastima postignuto privremeno, tromesečno rešenje za nadzor primene međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

„Pristup će biti smanjen ali ćemo moći da održimo potreban stepen nadzora i verifikacije“, rekao je Grosi i dodao da će to za sada da „spasi situaciju“.

SAD su 2018. godine, odlukom bivšeg predsednika Donalda Trampa, jednostrano napustile međunarodni nuklearni sporazum, kojim se Iran obavezao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Američke vlasti su ponovo uvele sankcije Iranu, dok je Iran posle istupanja SAD počeo da zanemaruje svoje obaveze iz tog sporazuma.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i „grupa 5 plus 1“, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

Komentari

Vaš komentar