Haiti dobio novog premijera

Svet 21. jul 202108:151 komentar
Podeli:
Arijel Enri
Izvor: Tanjug / AP, Joseph Odelyn

Vlada Haitija je u utorak formalno imenovala Arijela Enrija za premijera, gotovo dve nedelje nakon ubistva predsednika Žovenela Moiza.

Enri je preuzeo ulogu de-facto čelnika ove siromašne države na svečanosti u prestonici Port-o-Prensu, a svoj inauguralni govor počeo je minutom ćutanja za ubijenog predsednika.

Povezane vest

Haiti je zahvaćen bezakonjem koje podstiče nasilne bande, a Enri je rekao da želi da stvori uslove da što više ljudi glasa na izborima, trenutno predviđenima za septembar.

„Vreme je za jedinstvo i stablinost“, rekao je Enri.

Dosadašnji premijer Klod Džozef je rekao da Enrijeovo imenovanje treba da olakša izbore koji su poslednji put održani 2016. Takođe je upozorio na teške zadatke koje mu predstoje.

„Nasleđujete vanredno stanje obeleženo odsustvom predsednika koji bi vam služio kao štit, političku krizu bez presedana u istoriji zemlje, galopirajuću nesigurnost i turobnu i neizvesnu privrednu situaciju“, rekao je Džozef.

I Enri i Džozef su istakli da vlada mora da vrati red i bezbednost te radi na snaženju privrede narušene kriminalom i pandemijom Kovida-19.

Svečano imenovanje u utorak održalo se dok je počinjalo zvanično odavanje počasti Moizu kog je usred noći 7. jula ubila grupa stranih, uvežbanih ubica, većinom plaćenika iz Kolumbije.

Enrija, 71-godišnjeg neurohirurga, predsednik Moiz dva dana pre ubistva imenovao je premijerom, ali zbog događaja nije do sada položio zakletvu.

Džozef, koji je vodio Haiti kao premijer od ubistva predsednika, složio se da odstupi s dužnosti i preda vlast Enriju kog je podržala međunarodna zajednica.

Komentari

Vaš komentar