Gutereš za nezavisnu istragu preusmeravanja aviona i hapšenja Protaševiča

Svet 24. maj. 202120:21 > 20:304 komentara
Podeli:
Izvor: Eskinder DEBEBE / UNITED NATIONS / AFP

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je za nezavisnu istragu preusmeravanja putničkog aviona irskog Rajanera u Minsk i hapšenja jednog beloruskog opozicionara koji je njime putovao, dok je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećala "snažan odgovor EU beloruskim vlastima".

Povezane vesti

Portparol Gutereša je rekao da šef UN podržava pozive na „potpuno transparentnu i nezavisnu istragu ovog zabrinjavajućeg incidenta“ i poziva sve aktere da saradjuju u takvoj istrazi.

On je „duboko zabrinut zbog naizgled prisilnog sletanja aviona s putnicima u Belorusiji i potom hapšenja novinara Romana Protaševiča“, rekao je portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik u saopštenju.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećala je „vrlo snažan odgovor“ EU režimu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka zbog preusmeravanja na Minsk aviona kompanije Rajaner medjuj čijim putnicima je bio i beloruski opozicioni novinar.

„Biće vrlo snažan odgovor, zato što je to skandalozno ponašanje. Lukašenko i njegov režim treba da shvate da će to imati ozbiljne posledice“, rekla je Fon der Lajen u Briselu i pomenula mogućnost uvođenje sankcija beloruskom vazduhoplovstvu.

Na samitu EU večeras i sutra razgovaraće se o mogućim dodatnim sankcijama prema Minsku.

Beloruske vlasti su u nedelju preusmerile u Minsk avion Rajanera na putu iz Atine za Viljnus, navodno zbog pretnje bombom, i uhapsile opozicionog aktivistu, 26-godišnjeg Romana Protaševiča. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je postupak Belorusije kao „razuman“.

Komentari

Vaš komentar