Gutereš upozorava na nuklearnu katastrofu zbog borbi oko elektrane Zaporožje

Svet 11. avg 202221:33 > 21:333 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Alexander Ermochenko

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je na potencijalnu nuklearnu katastrofu zbog borbi oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, javljaju agencije.

„Ozbiljno sam zabrinut zbog situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje u južnoj Ukrajini“, poručio je Gutereš.

On je rekao da je pozvao „sve zainteresovane da pokažu zdrav razum i da ništa ne čine što bi moglo da ugrozi fizički integritet ili sigurnost nuklearne elektrane u Zaporožju“, koja je najveća nuklearka u Evropi.

Gutereš je ocenio da se „umesto smirivanja situacije, proteklih nekoliko dana pojavili izveštaji o duboko zabrinjavajućim incidentima“, koji bi, ako se nastave „mogli izazvati katastrofu“.

Elektrana Zaporožje granatirana je nekoliko puta i delimično oštećena tokom prošlog vikenda, ali je ključna infrastruktura ostala je netaknuta. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za napade i istovremeno ih negiraju.

Savet bezbednosti UN bi, na inicijativu Rusije, trebalo da raspravlja o situaciji u zaporoškoj elektrani. Kijev je u ponedeljak pozvao na uspostavljanje demilitarizovane zone oko najveće nuklearne elektrane u Evropi, koju pod kontrolom drže ruske snage.

Nuklearnu elektranu Zaporožje ruske vojne snage zauzele na početku rata, ali u njoj i dalje rade ukrajinski tehničari, objavila je ranije agencija Rojters.

Obe su se strane u subotu međusobno optuživale za „nuklearni terorizam“ – ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom okrivila je Rusiju za štetu od raketiranja, dok je rusko ministarstvo obrane optužilo ukrajinske snage za granatiranje elektrane.

Komentari

Vaš komentar