Gutereš pozvao na bezbedan i dostojanstven povratak izbeglica u Nigeriju

Svet 04. maj 202207:311 komentar
Podeli:
Izvor: REUTERS/Afolabi Sotunde

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na „bezbedan“ i „dostojanstven“ povratak raseljenih osoba u Nigeriju tokom posete severoistoku zemlje, gde već deset godina traje pobuna džihadista.

„Rešenje je da se stvore bezbedni uslovi, uslovi za razvoj kako bi se mogli bezbedno i dostojanstveno vratiti kući“, rekao je Gutereš na konferenciji za novinare.

Generalni sekretar UN, koji je u utorak popodne stigao u Majduguri, u državi Born, centar džihadističke pobune, dao je izjavu nakon posete izbegličkom kampu.

Odgovarajući na pitanje novinara, Gutereš je rekao: „Naravno da uslovi u izbegličkom naselju (…) nisu dobri. Bio sam Visoki komesar za izbeglice. Nikada nisam video izbeglički kamp u kojem bih želeo da živim sa svojom porodicom“.

„Zbog toga radimo ono što treba da uradimo u smislu humanitarne pomoći ovim kampovima“, vodeći računa o razvoju i bezbednosti, dodao je on.

Generalni sekretar UN je, bez pratnje novinara, posetio kamp za prevaspitavanje bivših boraca džihadista. On se založio za „povratak u društvo onih koji su u trenutku očaja postali teroristi i koji sada žele da budu građani“ koji će se zalagati za mir.

Pre odlaska u Nigeriju, Gutereš je tokom jutra posetio izbeglice i raseljena lica u zapadnom Nigeru. Obilazak tog dela Afrike trebalo bi da se završi u sredu.

Krajem marta, više od 4.000 Nigerijaca koji su pobegli od nasilja Islamske države i džihadističkih grupa Boko Haram vratilo se kući uprkos nebezbednosti.

Džihadistička pobuna koja je izbila na severoistoku 2009. godine ubila je više od 40.000 ljudi i raseljavala 2,2 miliona.

Komentari

Vaš komentar