Gutereš pozvao Kinu i SAD da poprave odnos i izbegnu hladni rat

Svet 20. sep 202113:501 komentar
Izvor: Reuters/Andrew Kelly

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je na mogućnost novog hladnog rata i pozvao Kinu i SAD da poprave svoj "potpuno nefunkcionalan" odnos pre nego što se problemi između dve supersile još više preliju na ostatak planete.

Dve velike svetske ekonomske sile trebalo bi da sarađuju u oblasti klime i da aktivnije pregovaraju o trgovini i tehnologiji, uprkos političkim neslaganjima u vezi ljudskih prava, ekonomiji, onlajn bezbednosti i suverenitetu u Južnom kineskom moru, rekao je Gutereš u intervjuu za AP uoči ovonedeljnog zasedanja Generalne skupštine UN.

„Nažalost, danas imamo samo sukob“, rekao je Guteres u subotu u intervjuu za AP.

Istakao je da se mora ponovo uspostaviti funkcionalni odnos dve sile, jer je to „neophodno za rešavanje problema vakcinacije, klimatskih promena i mnogih drugih globalnih izazova koji se ne mogu rešiti bez konstruktivnih odnosa unutar međunarodne zajednice i posebno velesila“.

Pre dve godine, Gutereš je upozorio svetske lidere na rizik od cepanja sveta na dva dela, pri čemu će SAD i Kina stvoriti suparničke internete, valutu, trgovinu, finansijska pravila „i sopstvene geopolitičke i vojne strategije“.

On je to upozorenje ponovio u intervjuu za AP, dodajući da bi dve suparničke geopolitičke i vojne strategije predstavljale „opasnost“ i podelile svet.

„Moramo po svaku cenu da izbegnemo hladni rat, koji bi bio drugačiji od prethodnog i verovatno opasniji i teži za upravljanje“, rekao je Gutereš.

Rekao je da je sporazum SAD i Velike Britanije o pomoći Australiji da izgradi podmornice na nuklearni pogon kako bi mogle neopaženo da deluju u Aziji „samo jedan mali deo složenije zagonetke putpuno nefunkcionalnog odnosa između Kine i SAD“.

Generalni sekretar se u intervjuu osvrnuo na tri glavna pitanja sa kojima će se svetski lideri suočiti ove nedelje – pogoršanje klimatske krize, pandemija koronavirusa i neizvesna budućnost Avganistana pod vlašću talibana.

Govoreći o ulozi UN u Avganistanu, Gutereš je ocenio da je nerealno očekivati da će misija UN u Avganistanu „odjednom uspeti da stvori inkluzivnu vladu, koja će garantovati poštovanje svih ljudskih prava, iskorenjivanje terorizna i trgovine drogom“.

Na kraju krajeva, rekao je on, SAD i mnoge druge zemlje imale su hiljade vojnika u Avganistanu i potrošile milijarde dolara i nisu bile u stanju da reše probleme zemlje, a neki smatraju da su ih pogoršale.

Komentari

Vaš komentar