Gutereš povodom Dana UN: Što pre svakoj osobi obezbediti vakcinu protiv kovida

Svet 24. okt. 202113:56
Podeli:
Izvor: Pixabay.com

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš rekao je povodom 24. oktobra, Dana UN, da svakoj osobi, svuda na svetu, treba obezbediti pristup vakcinama protiv kovida-19, i to što pre. 

„Kovid-19, konflikti, glad, siromaštvo i problemi koje donose promene klime podsećaju nas da je naš svet daleko od savršenog. Ali, jasno nam ukazuju i da je solidarnost jedini put napred“, naveo je Gutereš u saopštenju povodom 76. godisnjice od osnivanja UN.

Povezane vesti

On je istakao da se treba okupiti radi zajedničkog odgovora na velike izazove i u dostizanju Ciljeva održivog razvoja „tako što ćemo svakoj osobi, svuda na svetu, obezbediti pristup vakcinama protiv kovida-19, i to što pre“.

„Tako što ćemo štititi i poštovati prava i dostojanstvo svih ljudi – posebno najsiromašnjih i najugroženijih, devojčica i žena, dece i mladih. Tako što ćemo nastojati da zaustavimo konflikte koji na našem svetu ostavljaju ožiljke i odvažno se obavezati na borbu protiv promena klime za spas planete – i održati reč“, naveo je Gutereš.

Podsetio je da su UN nastale pre 76 godina, kao nosilac nade za svet koji je izranjao iz senke katastrofalnog sukoba i dodao da danas žene i muškarci svetske organizacije i dalje šire tu nadu u celom svetu.

„Vrednosti na kojima se već 76 godina temelji Povelja UN – mir, razvoj, ljudska prava, i mogućnosti za sve – nemaju rok trajanja. Danas, kad obeležavamo Dan UN, neka nas ti ideali ujedine i podstaknu da u potpunosti ostvarimo obećanje, potencijal i nadu koju simbolizuju Ujedinjene nacije“, zaključio je Gutereš.

Selaković: Sve nacije, velike i male, moraju da uživaju jednaka prava

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković poručio je, povodom godišnjice stupanja na snagu Povelje UN, da sve nacije, velike i male, moraju da uživaju jednaka prava i dostojanstvo, saopšteno je iz ministarstva.

„Istorija nas uči, a Povelja UN opominje, da samo poštovanjem ciljeva i principa na koje smo se svi zajedno obavezali možemo izgraditi svet kakav želimo“, rekao je Selaković.

Naveo je da je taj svet zasnovan na suverenoj jednakosti svih država, u kome se svi sporovi rešavaju mirnim putem i čuva međunarodni mir i bezbednost, poštuje se teritorijalni integritet svake države i zajedno radi na unapređenju socijalnog i ekonomskog napretka svih naroda.

Podsećajući da je Povelja UN, ustav međunarodne zajednice, abeceda međunarodnog prava i pravni imperativ kojim se regulišu međunarodni odnosi, Selaković je istakao da Srbija dosledno sledi pravila i principe sadržane u Povelji.

On se podsećanjem na vrednosti tog dokumenta pridružio međunarodnoj akciji „Naša pravila su Povelja UN“.

Povelja UN koja je potpisana juna 1945. u San Francisku, stupila je na snagu na današnji dan, 24. oktobra 1945.

Komentari

Vaš komentar