Gutereš osuđuje puč: Odmah osloboditi zvaničnike Sudana

Svet 25. okt. 202117:341 komentar
Podeli:
Izvor: John Minchillo/POOL/AFP

Ujedinjene nacije osudile su vojni puč koji je u toku u Sudanu i hitno pozvale na oslobadjanje vršioca dušnosti premijera zemlje i drugih članova vlade.

Povezane vesti:

U Tviter poruci generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da premijer Abdala Hamdok i svi drugi zvaničnici koje su privele sudanske bezbednosne snage rano jutros „moraju odmah biti oslobođeni“.

„Mora postojati puno poštovanje ustavne povelje da bi se zaštitila teško izdejstvovana politička tranzicija“, napisao je Gutereš i dodao da će „UN nastaviti da bude uz narod Sudana“.

Izaslanik UN u Sudanu Folker Pertes je ranije opisao hapšenje sudanskih zvaničnika „neprihvatljivim“ i izrazio zabrinutost zbog izveštaja o puču.

Oružane snage uhapsile su sudanskog premijera Abdalaha Hamdoka pošto je odbio da podrži „puč“, saopštilo je ministarstvo informisanja u trenutku porasta tenzija izmedju vojnih i civilnih vlasti u toj zemlji.

Od ranog jutra puč se odvijao u više faza. Vojnici su uhapsili premijera Abdalaha Hamdoka, njegovu suprugu, veliki broj njegovih ministara i sve civilne članove Saveta suvereniteta, najvišeg prelaznog tela.

Oko podne su državnu televiziju preuzeli vojnici i pojavio se šef vojske general Abdel Fatah al Burhan. On je stalno ponavljao da i dalje želi tranziciju ka civilnoj vladi i izbore 2023, ali je ipak smenio sve zvaničnike.Raspustio je vladu, čak i Savet suvereniteta sastavljen pola pola od civilnih i vojnih članova, i proglasio vanredno stanje u zemlji.

Ubrzo posle objave šefa vojske razni sindikati, grupe aktivista iz pobune iz 2019. i drugih prodemokratskih pokreta objavili su jedan za drugim da se pridružuju „civilnoj neposlušnosti“ i „opštem štrajku“, ponavljajući poziv iz kancelarije premijera Hamdoka na demonstracije protiv puča. Premijer je priveden i nalazi se na za sada nepoznatoj lokaciji.

Komentari

Vaš komentar