Gutereš: Iako slavimo ideje, inovacije i aktivizam žena, ženska prava nazaduju

Svet 08. mar 202212:31
Podeli:
Izvor: Pixabay.com

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je, povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, da se danas slave ideje, inovacije i aktivizam žena koji menjaju svet nabolje, njihovo liderstvo u svim segmentima života, ali je istakao i da treba ukazati da u mnogim oblastima ženska prava nazaduju.

„Pandemija je ostavila devojčice i žene bez obrazovanja i radnih mesta. One se suočavaju sa porastom siromaštva i porastom nasilja. One rade najveći deo svetskog neplaćenog, ali neophodnog posla. One su meta nasilja i zlostavljanja, samo zbog njihovog roda“, naveo je Gutereš, objavile su UN.

Pročitajte još

Naglasio je da su u svim zemljama žene nedovoljno zastupljene u poslovnim krugovima i krugovima moći, dok istovremeno nose teret klimatskih promena i degradacije životnog okruženja.

„Sada, na Međunarodni dan žena, vreme je da se posvetimo svim ženama i devojčicama“, rekao je Gutereš.

Prema njegovim rečima, to je moguće ostvariti kroz garanciju kvalitetnog obrazovanja za sve devojčice, kroz velike investicije u treninge i dostojanstvene poslove za žene, kroz efikasnu akciju za prestanak rodno zasnovanog nasilja, kroz akciju za zaštitu planete, kroz univerzalnu brigu, u potpunosti integrisanu u socijalne sisteme zaštite i kroz konkretne mere. Rekao je da su to rodne kvote, kako bi svi imali koristi od ženskih ideja, iskustva i liderstva, svuda gde se donose odluke.

„Rodna nejednakost je pre svega pitanje moći, u svetu i kulturi gde su muškarci dominantni. Odnosi moći moraju biti preobraćeni. U UN postigli smo rodnu jednakost u najvišem menadžmentu u glavnim sedištima i širom sveta – poboljšavamo naš posao i bolje predstavljamo zajednice za koje radimo“, kazao je Gutereš.

On smatra da je potrebno više žena predstavnica u akcijama za životnu sredinu, liderki u biznisu, predsednica i premijerki koje mogu pokrenuti zemlje da rade na klimatskoj krizi, da razviju zelene poslove i sagrade pravedniji i održiviji svet.

„Ne možemo izaći iz pandemije uz nazadovanje rodne ravnopravnosti. Moramo raditi na unapređenju ženskih prava. Vreme je sad“, zaključio je generalni sekretar UN.

Komentari

Vaš komentar