Gutereš: Dijalog presudan za evropske aspiracije Srbije i Kosova

Svet 12. apr. 202118:004 komentara
Podeli:
Izvor: John MACDOUGALL/AFP

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je da trajni mir, stabilnost i društveno-ekonomski razvoj na Kosovu i u regionu zavise od održivog napretka u dijalogu koji je usmeren na normalizaciju odnosa Prištine s Beogradom.

U novom šestomesečnom izveštaju o radu misije UN na Kosovu (UNMIK), koji je na dnevnom redu video-sednice Saveta bezbednosti UN, Gutereš je naglasio da napredak u dijalogu takođe ostaje presudan za evropske aspiracije i Kosova i Srbije.

Povezane vesti:

„Iako pozdravljam jasne izjave obe strane o važnosti unapređenja dijaloga, podvlačim važnost istinske predanosti nastavku razgovora na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz podršku EU u vrlo bliskoj budućnosti“, naveo je Gutereš u izveštaju koji se odnosi na period od 16. septembra do 15. marta.

U odeljku o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u izveštaju se podseća da su delegacije predvođene glavnim pregovaračima održale tri runde razgovora na ekspertskom nivou o pitanjima vezanim za finansijska potraživanja i vlasništvo. Uprkos spremnosti dve strane da se sastanu i rešavaju nerešena pitanja Beograd i Priština tek treba da pomire stavove, uključujući i onaj o uspostvaljanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, navodi se.

U dokumentu objavljenom na sajtu UN, Gutereš je pohvalio kosovske institucije, političke subjekte i glasače zbog uredno sprovedenih prevremenih parlamentarnih izbora u februaru na kojima je, uprkos izazovima pandemije, zabeležen veći odziv birača nego u oktobru 2019. i pozvao lidere Kosova da iskoriste taj zamah.

Gutereš je takođe pozvao novu kosovsku vladu i opoziciju da konstruktivno rade na rešavanju uticaja pandemije na stanovništvo i privredu Kosova, da nastave napore na konsolidaciji vladavine zakona, borbi protiv korupcije, pridržavanju okvira i načela ljudskih prava i angažuju se u potpunosti u važnim političkim procesima kao što je dijalog (Beograda i Prištine) koji potpomaže EU.

U Izveštaju se navodi i da su u posmatranom periodu preduzeti važni koraci za unapređenje istražnih i pravosudnih procesa kosovskog specijalnog tužilaštva i kosovskih specijalnih veća. Te institucije vladavine prava moraju imati punu saradnju svih strana kako bi mogle efikasno da izvršavaju svoje dužnosti, dodaje se, pored ostalog, u izveštaju o radu Unmika od 16. septembra do 15. marta.

Komentari

Vaš komentar