Gutereš: Aneksiji ukrajinskih oblasti Rusiji nema mesta u savremenom svetu

Svet 30. sep 202208:238 komentara
antonio gutereš
Izvor: REUTERS/Brendan McDermid

Ruska aneksija ukrajinskih oblasti koja treba da se finalizuje "nema mesta u savremenom svetu", rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u obraćanju novinarima.

„Svaka odluka o aneksiji ukrajinskih oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje neće imati nikakvu pravnu vrednosti i zaslužuje da bude osuđena“, rekao je Gutereš.

Povezane vesti:

„To se protivi svemu što međunarodna zajednica treba da predstavlja. To je protivno ciljevima i principima Ujedinjenih nacija. To je jedna opasna eskalacija. To nema mesta u savremenom svetu. To ne treba da bude prihvaćeno“, rekao je generalni sekretar UN.

On je rekao da svaka ruska odluka da nastavi u tom smeru još više dovodi u opasnost izglede za mir, da će se time produžiti „dramatičan uticaj na svetsku privredu“ posebno na zemlje u razvoju, i da će to predstavljati prepreku za sposobnust UN da isporuči hitnu pomoć Ukrajini i drugde.

„Krajnje je vreme za udaljavanje od provalije“, rekao je on.

Izvor: Reuters

SAD i Albanija spremaju rezoluciju koja će osuditi „referendume“ održane u Ukrajini koje je Zapad nazvao parodijom. Tekst će prvo biti podnet Savetu bezbednosti UN gde će sigurno biti blokiran ruskim vetom, a zatim će biti podnet Generalnoj skupštini UN gde ni jedna od 193 zemalja članica nema veto.

Portparol Kremlja najavio je da će ceremonijalno potpisivanje ugovora o pristupanju Donjecke i Luganske republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji biti održana u Kremlju u prisustvu ruskog predsednika Vladimira Putina.

Komentari

Vaš komentar