GREKO: Evropske vlade da povećaju transparentnost i odgovornost u lobiranju

Svet 02. jun 202210:42 > 10:441 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Evropske vlade treba da povećaju transparentnost i odgovornost u lobiranju kako bi obezbedile da građani znaju koji akteri nastoje da utiču na političke odluke, sve sa ciljem smanjenja rizika od koruptivnih praksi, navela je Grupa država protiv korupcije (GREKO) u godišnjem izveštaju.

To telo za borbu protiv korupcije Saveta Evrope podseća da je, s obzirom da je lobiranje legitimna aktivnost koja može da doprinese demokratskim procesima i donošenju odluka na osnovu adekvatnog informisanja, od suštinskog značaja da se antikorupcijski standardi u potpunosti poštuju.

Povezane vesti

Poštovanju antikorupcijskih standarda kod lobiranja može da doprinese uspostavljanje registara lobista, u kojima se beleži da li su kontakti formalni ili neformalni, identitet osoba koje su bile u kontaktu i teme o kojima se razgovaralo, navodi se.

Predstavljajući izveštaj, predsednik GREKO Marin Mrčela rekao je da je u poslednje vreme poverenje javnosti testirano do krajnjih granica jer se korupcijski skandali redovno pojavljuju u medijima.

„Javnost ima pravo da zna ko utiče na političke odluke. Pristup ovoj vrsti informacija trebalo bi da bude jednostavan i brz. Vlade treba da usvoje detaljna pravila za sprečavanje rizika od korupcije“, istakao je Mrčela.

Prema njegovim rečima, 2021. je zabeležen napredak u sprovođenju preporuka GREKO, ali je potrebno dodatno ubrzanje, posebno u vezi sa antikorupcijskim merama u pogledu poslanika i najviših funkcija izvršne vlasti.

„Pored toga, ključno je da, kada se reforme usvoje, antikorupcijske mere budu u potpunosti operativne i efikasne“, dodao je Mrčela.

Izveštaj razmatra mere za sprečavanje korupcije preduzete u članicama GREKO u 2021. u okviru 5. kruga evaluacije koja se fokusira na centralne vlade i organe za sprovođenje zakona.

Takodje obuhvata korake preduzete u okviru četvrtog kruga evaluacije koja se odnosi na poslanike, sudije i tužioce.

Do kraja 2021. završena evaluacija 23 države

Do kraja 2021, kako se navodi, GREKO je završio evaluaciju 23 države u pogledu najviših izvršnih funkcija u centralnim vladama i organima za sprovođenje zakona i 15 izveštaja je pokazalo da je napredak u primeni preporuka bio spor jer je samo 18 odsto preporuka u potpunosti sprovedeno, 38 odsto delimično a 44 odsto je ostalo neprimenjeno.

Dalje se navodi da je tokom 2021. usklađenost članica GREKO sa preporukama 4. kruga evaluacije poboljšana i gotovo polovina je u potpunosti sprovedena dok je 37 odsto delimično sprovedeno, a 18 odsto nije sprovedeno.

Nedostatak napretka u ispunjavanju preporuka koje se odnose na poslanike i dalje predstavlja izazov jer je potpuno sprovedeno samo 36 odsto preporuka u poređenju sa 47 odsto u odnosu na sudije i 54 odsto u odnosu na tužioce.

Navodi se i da je krajem 2021. predmet četvrtog kruga evaluacije GREKO o usklađenosti bilo 13 zemalja, među kojima su i Srbija, Bosna i Hercegovina, Nemačka, Mađarska, Turska i Ukrajina.

Komentari

Vaš komentar