Grčka i SAD proširuju saradnju na polju bezbednosti

Svet 14. okt. 202123:213 komentara
Podeli:
Izvor: JONATHAN ERNST / POOL / AFP

SAD i Grčka potpisale su sporazum kojim se proširuje sporazum o saradnji u odbrani kako bi američkim snagama bilo omogućeno šire korišćenje grčkih baza, dok se Grčka nosi sa tenzijama u odnosima sa susednom Turskom.

Sporazum, koji su u Vašingotu potpisali državni sekretar Entoni Blinken i grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias, omogućiće američkim vojnim snagama obuku i delovanje „u proširenom kapacitetu“ u četiri dodatne baze u Grčkoj, rekao je Dendias.

„Ovo nije sporazum protiv bilo koga drugog“, rekao je Dendias u intervjuu za AP posle ceremonije potpisivanja, iako je primetio da je novi sporazum američku vojnu prisutnost smešta samo nekoliko kilometara od Turske.

„To je sporazum Grčke i SAD, a svrha mu je stabilnost i prosperitet obe zemlje“, dodao je on.

Grčka velik deo svoje obrambene strategije vezuje za blisku vojnu saradnju sa Francuskom i SAD, budući da je i dalje blokirana u sporu sa Turskom oko morskih granica i vazdušnog prostora. Grčke vlasti takodje aktivno sprovode druge medjunarodne sporazume, sa partnerima na Bliskom istoku, u Evropi i drugde.

Blinken je na svečanosti ocenio SAD i Grčku kao „dva ponosna, snažna saveznika u NATO, oba duboko predana našem savezu“.

Sporazum potpisan danas i nadovezuje se na postojeći, traje pet godina uz automatsko ; obnavljanje, ;a SAD će se omogućiti veći pristup dvema bazama u centralnoj Grčkoj i jednoj u Aleksandroupolisu, blizu grčko-turske granice. Američka pomorska baza u zalivu Souda, na grčkom ostrvu Krit takodje je ključna za obrambene odnose.

Članice NATO Grčka i Turska sukobljavaju se oko granica na moru i mineralnih prava u istočnom Mediteranu, što je podstaklo Atinu da pokrene veliki program potrošnje za modernizaciju oružanih snaga.

Grčki napori za izgradnju saveza dolaze dok SAD pokušavaju da svoj fokus usmere na konkurenciju s Kinom, smanjujući svoje vojne snagu u drugim dijelovima svijeta. Na Bliskom istoku Grčka je pomogla u tom premeštanju i nedavno je pristala da postavi bateriju Patriot-a u Saudijskoj Arabiji.

Komentari

Vaš komentar