Grčka dobija evropsku pomoć za letnju sezonu požara

Svet 02. jul 202223:142 komentara
Podeli:
Izvor: Louisa Goulimaki / AFP

Grčka dobija evropsku pomoć za letnju sezonu požara, a prva grupa vatrogasaca stiže u Atinu sa 28 rumunskikh vatrogasaca. Njih su dočekali ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Hristos Stilijanides i rukovodstvo vatrogasne službe Grčke.

Ukupno 200 vatrogasaca iz šest evropskih zemalja će biti raspoređeno u Grčkoj.

„Rumunija je srećna što se pridružila programu pre pozicioniranja sa specijalizovanim vatrogasnim snagama. Imamo prethodno iskustvo ovde u Grčkoj“, rekao je vođa rumunskog tima pukovnik Aleksandru-Adrijan Čilik.

Rumuni su, zajedno sa drugim zemljama, medju kojima su Rusija i Turska, pomogli Grčkoj u borbi protiv rasprostranjenih požara u avgustu 2021, koji su opustošili severni deo Evije, drugog najvećeg ostrva u Grčkoj, i Peloponez.

Ove godine, EU je uspostavila probni „projekat pre pozicioniranja“ koji je osmišljen da dovede do stalnog programa saradnje širom Evrope.

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič napisao je na svom Tviter nalogu da EU „povećava spremnost za sezonu šumskih požara u Evropi“.

„Od danas će više od 200 vatrogasaca iz cele Evrope biti strateški pozicionirano u Grčkoj kako bi se brzo pridružili nacionalnim snagama pre nego što požari izmaknu kontroli“, tvitovao je u petak.

Rumunski vatrogasci, koji su sa sobom dovezli pet vatrogasnih vozila, delovaće u regionu Atika, koji obuhvata glavni grad Atinu, do 31. jula. Rumunske vatrogasce će u avgustu će zameniti francuski kontingent od 25 pripadnika.

Grčke vlasti kažu da su veći troškovi goriva doprineli izazovima sa kojima se suočava vatrogasna služba, koja se u velikoj meri oslanja na avione koji izbacuju vodu u borbi protiv požara u planinskim oblastima.

Komentari

Vaš komentar