Gradski zvaničnik Šangaja: Epidemija ekstremno velika uprkos karantinu

Svet 05. apr. 202212:384 komentara
Podeli:
Šangaj, koronavirus, Kina, karantin
Izvor: REUTERS/Aly Song

Epidemija kovida-19 u najvećoj kineskoj metropoli Šangaju, i dalje je "ekstremno velika", iako je uveden karantin, rekao je gradski zvaničnik.

Kina je poslala više od 10.000 zdravstvenih radnika iz cele zemlje da pomognu gradu uključujući 2.000 iz vojske, a u Šangaju se sprovodi i masovno testiranje.

Većina istočnog Šangaja koji je trebalo da se ponovo otvori prošlog petka, ostala je zaključana, kao i druga polovina grada.

Šangaj, gradu od 26 miliona ljudi je juče zabeležio još 13.354 slučaja zaraze, od kojih je velika većina asimptomatska, čime je ukupan broj u gradu povećan na više od 73.000 otkako je poslednji talas zaraženih počeo prošlog meseca.

Nijedan smrtni slučaj nije pripisan epidemiji izazvanoj varijantom omikrona BA.2 koja je mnogo zaraznija, ali je i manje smrtonosna od prethodnog delta soja.

Dok se stopa vakcinacije u Kini kreće oko 90 odsto, njihove vakcine protiv virusa smatraju se slabijim od mRNA vakcina koje proizvode Fajzer i Moderna koje se koriste u inostranstvu, kao i u Hongkongu i Makau.

U međuvremenu, u Šangaju su se pojavile pritužbe zbog poteškoća u nabavci hrane i svakodnevnih potrepština, kao i zbog nedostatka medicinskih radnika, volontera i kreveta u odeljenjima za izolaciju u kojima se desetine hiljada drže na posmatranju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar