Gradonačelnik Madrida: Šteta od snežne oluje 1,4 milijarde evra

Svet 14. jan. 202116:22
Podeli:
Madrid sneg
Izvor: Ilustracija / OSCAR DEL POZO / AFP

Gradonačelnik Madrida Hose Luis Martines-Almeida rekao je da je snežna oluja proteklog vikenda u glavnom gradu Španije uzrokovala štetu od 1,4 milijarde evra, prenosi Anadolija.

Obilne snežne padavine i poledice prošle subote su paralisale saobraćaj u Madridu i šire u unutrašnjosti Španije, gde je u jednom danu palo rekordnih i do pola metra snega.

Snežni pokrivač oštetio je većinu stabala u parkovima, a stradala su i brojna vozila i krovovi zgrada.

Saobraćaj se danima nije normalizovao, škole ne rade celu sedmicu, zbog čega su trpjeli svi privredni subjekti u tom španskom regionu.

Brojni Madriđani optužuju više nivoe vlasti da su nespremno dočekali snežne padavine, a gradonačelnik Madrida Almeida je za lokalne medije kazao da razume ljutnju sugrađana jer je situacija još uvek komplikovana, a već su dosta pretrpeli.

Almeida je danas organizovao i konferenciju za medije na kojoj je saopštio da je od španske vlade zvanično zatražio da proglasi Madrid poprištem prirodne katastrofe.

“Procjenjuje se da je tokom oluje uzrokovana šteta od oko 1,4 milijarde evra. Bićemo ostavljeni u veoma teškoj situaciji ako vlada ne udovolji našem zahtevu i proglasi nas poprištem katastrofe“, kazao je Almeida.

Između španske vlade i regionalne i lokalne desničarske administracije Madrida već nekoliko dana se vodi rasprava da li aktuelna situacija ispunjava sve zakonske uslove da se Madridu da status regiona pogođenog katastrofom.

Ministar unutrašnjih poslova Španije Fernando Grande-Marlaska juče je kazao da je moguće proglasiti Madrid poprištem katastrofe i uvesti legislativu kojom bi se delovalo po hitnim postupcima, ali da postoje sumnje da li je katastrofa bila tih razmera.

Komentari

Vaš komentar