Gosti N1 o ulasku Finske i Švedske u NATO: Nedelje u pitanju, Erdogan trguje

Svet 19. maj. 202210:34 > 10:417 komentara
Podeli:
Izvor: Kenzo Tribouillard / AFP

Vladan Živulović, predsednik Atlantskog Saveta Srbije i Momir Turudić, spoljnopolitički komentator nedeljnika Vreme složili su se u Novom danu, govoreći o ulasku Finske i Švedske u NATO, da su u pitanju nedelje, te da će biti munjevito. Govoreći o Erdoganovom protivljenju, Živulović kaže da on "trguje zbog problema sa Kurdima".

Turudić kaže da NATO sigurno dobija ulaskom Finske i Švedske u savez.

„NATO je praktično dobio samim početkom rata u Rusiji, tako što, nikad nije ni odlazio iz Evrope, ali od pada Berlinskog zida postoje diskusije koja je svrha postojanja NATO posle pada zida i raspada Varšavskog bloka“, kaže on.

Dodaje da su koraci Rusije bili „pogrešni od samog početka“.

„Jedan od glavnih argzmenata bio je sprečavanje širenja NATO na istok, međutim, na ovaj način Rusija dobija granicu od 1.300km, na severu Rusije u neposrednoj blizini finske granice se nalaze veoma važne vojne instalacije, NATO dolazi na prag Rusije zaobilaznim putem, ispada najveći dobitnik“, kaže Turudić.

Turudić nije mišljenja da je Švedska bila direktno ugrožena.

Povezane vesti

„Šta je korak koji je naterao, teško je reći“, kaže.

Živulović kaže da je ruska agresija uspela da ujedini ne samo NATO zemlje, nego celu Zapadnu Evropu.

„Jedan autogol Putinov, koji je do sad radio drugu priču političku. Moral ruskih vojnika je na vrlo niskom nivou, ruski vojnik nije ni obučen da napada, on je kao i srpski narod slobodarski, Srbi su navikli da kao vojnici brane svoj dom, nejač, nisu trenirani da napadaju, da budu agresivci. Moralni problem koji Rusi shvataju, ne znam gde će naći snage za ove akcije“, kaže Živulović.

Finci, dodaje on, imaju specifičan način organizacije svoje odbrane.

„Imaju stalno služene vojnog roka do 28 godina, imaju krajnje profesionalnu vojsku, dobro uvežbanu… NATO ničim nije pokazao ideju agresije prema Rusiji, NATO i Rusija su sarađivali do Krima“, kaže Živulović.

Turudić kaže da „ne postoje istorijske paralele sa ovim što se sada dešava, jer je ovo potpuno nova situacija“.

Govoreći o stavu Erdogana, Živulović kaže da „Erdogan trguje“.

„Svako trguje u ovoj situaciji, zastupa svoje interese, interese Turske, ima izbore sledeće godine… Ima problem sa Kurdima, Turci su se žalili na poslednjem samitu NATO, siguran sam da će to rešiti brzo i da će ove dve zemlje ući u NATO“, kaže.

Turudić misli da su slučajevi svake zemlje neuporedivi.

„I Švedska i Finska nisu dva uporediva slučaja, jesu susedi, dve skandinavske zemlje, ali im motivi nisu isti. Ako govorimo o Švedskoj i o Finskoj, to su dve izuzetno bogate zemlje, sa veoma jakim ekonomijama, dve države koje su deo zapadnog sveta, slučaj Srbije je kao i uvek potpuno specifičan, ima bezbroj stvari u igri“, kaže.

Turudić, govoreći o energetskoj zavisnosti od Rusije, navodi primer Poljske.

„Ona je uspela da reši svoj problem zavisnosti od Rusije, počela je to da radi 2011. godine, koštalo je mnogo, uz pomoć EU“, kaže.

Živulović ističe da se kod nas „sa ljubavlju negovala zavisnost od ruskih energetskih izvora“.

„Mi nismo pomišljali na diversifikaciju, nego da budemo zavisni 100 odsto. Mi se stalno borimo da imamo povlašćenu cenu, šta mi time dobijamo, a šta gubimo“, pita se.

Prema njegovim rečima, Srbija je okružena NATO zemljama.

„Nismo na granici sa Rusijom, pa da ih ugrožavamo, nismo pretnja Rusiji, i pored toga, Rusi kažu ‘uđete li u NATO, imaćete posla s nama, pazite šta radite’. Mnogo jednostavnije i jeftinije je biti član NATO“, kaže.

Na pitanje koliko će trajati proces ulaska Finske i Švedske u NATO, Turudić kaže da to zavisi od toga „koliko brzo bude trajala trgovina Erdogana“.

„Mislim da je Milanovićevo prepucavanje sa Plenkovićem tragikomična epizoda koja s tim nema veze. Sve zavisi od trgovine. Verovatno su u pitanju nedelje, eventualno mesec“, kaže on.

Živulović se slaže s tim.

„Nedelje su u pitanju, biće munjevito, postoji rizik da Rusija ne uradi nešto do te faze primanja, mislim da će se brzo dogovoriti sa Erdoganom, biće izbačeni ti Kurdi iz Švedske, to nije neka velika cena“, smatra Živulović.

Komentari

Vaš komentar