Gorbačov: Misija NATO u Avganistanu od početka bila osuđena na propast

Svet 17. avg. 202112:468 komentara
Podeli:
Izvor: AFP

Bivši lider SSSR-a Mihail Gorbačov koji je 1989. godine nadgledao povlačenje sovjetskih snaga iz Avganistana izjavio je da je misija NATO u toj zemlji od početka bila osuđena na propast.

„NATO i SAD su trebale da priznaju grešku mnogo ranije. Najvažnije je izvući pouku iz onoga šta se desilo i osigurati da se slične greške ne ponove. Američka vojna kampanja bila je greška od početka, iako je Rusija podržavala u ranim fazama“, naglasio je Gorbačov.

Povezane vesti:

Prema njegovim rečima, poput ostalih sličnih projekata u samom središtu se nalazi preterano uveličavanje pretnje i loše definisane geopolitičke zamisli.

On smatra da se svemu tome mogu pridodati nerealni pokušaji demokratizacije društva koje čini veliki broj plemena.

Analitičari navode da je Gorbačov smatrao da je prisustvo sovjetskih snaga u Avganistanu politička greška koja iscrpljuje dragocene resurse u vreme kada je SSSR prolazio kroz promene.

Vlasti koje je podržavao SSSR u Avganistanu opstale su još tri godine nakon povlačenja većine snaga, ali nikada se nisu oporavili od odluke Moskve da im prekine pomoć nakon raspada Sovjetskog saveza u januaru 1992. godine i svrgnuti su kasnije tokom iste godine.

Komentari

Vaš komentar