Godišnjica Korejskog rata, Pjongjang želi „osvetu američkim imperijalistima“

Svet 25. jun 202216:105 komentara
Podeli:
Izvor: KCNA via Reuters

Severna Koreja je u subotu osudila "agresivne poteze" Vašingtona i Seula i obećala osvetu, obeležavajući 72. godišnjicu izbijanja Korejskog rata, u vreme rastućih tenzija na Korejskom poluostrvu.

Američki predsednik Džo Bajden i njegov južnokorejski kolega Jun Suk Jeol su u maju dogovorili veću isporuku američkog oružja ako bude potrebno da se obuzda Severna Koreja, za koju se strahuje da priprema prvo testiranje nuklearnog oružja u pet godina.

Povezane vesti

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA je u subotu rekla da je niz radničkih organizacija održao sastanke, kako bi se „zavetovali na osvetu američkim imperijalistima“, okrivivši Sjedinjene Američke Države za započinjanje Korejskog rata između 1950. i 1953. godine.

Rat nije završio mirovnim sporazumom, već primirjem, što znači da su snage Ujedinjenih nacija, pod vođstvom SAD, tehnički još uvek u ratu sa Severnom Korejom.

Prema KCNA, Pjongjang je osudio Vašington zbog onoga što naziva „agresivnim potezima“ koje izvršava zajedno sa Južnom Korejom i Japanom i rekao da američko raspoređivanje „strateških resursa“ u Južnoj Koreji za cilj ima da izazove još jedan rat.

Strateški resursi mogu obuhvatati nosače aviona, bombardere velikog dometa ili raketne podmornice.

„Takvo drsko ponašanje SAD povećava bes i želju za osvetom korejskog naroda“, izvestila je KCNA.

Obeležavajući godišnjicu rata, Jon se u Seulu obavezao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da očuva slobodu i mir.

„Zadržaćemo snažan bezbednosni stav, zasnovan na južnokorejsko-američkom savezu i snažnoj vojsci, podržanom naukom i tehnologijom“, napisao je Jon na Fejsbuku.

Subotnja godišnjica obeležava se u vreme kada postoji bojazan da bi Pjongjang mogao da sprovede svoje sedmo testiranje nuklearnog oružja, za koje američki i južnokorejski zvaničnici kažu da bi moglo da se dogodi „bilo kada“ uskoro.

Komentari

Vaš komentar