Glavni pretres na suđenju bivšem policajcu za ubistvo Afroamerikanca Flojda

Svet 29. mar. 202119:15 > 19:44
Podeli:
Izvor: REUTERS/Octavio Jones

U Mineapolisu je otvoren glavni pretres na suđenju bivšem policajcu Dereku Šovinu, optuženom da je ubio Afroamerikanca Džordža Flojda. Proces se prenosi uživo.

Smrt Džordža Flojda prošlog proleća izazvala je masovne demonstracije širom Amerike i sveta.

Sud u Mineapolisu jedva je našao 14 porotnika, za koje se smatra da će odlučivati bez predrasuda.

Javnosti neće biti prikazano ko su porotnici, kako bi, ako je moguće, bili pošteđeni pritiska ili nečeg goreg, objavio je Glas Amerike.

U takvoj atmosferi, deset meseci od smrti Džordža Flojda, počinje suđenje bivšem policajcu Dereku Šovinu kojem preti četrdeset godina robije.

„Danas počinje jako važno suđenje koje će biti referendum o tome dokle je Amerika došla u svojoj potrazi za jednakošću i pravdom za sve“, izjavio je advokat Flojdove porodice Ben Kramp.

„Džordž Flojd zaslužuje pravdu“, rekla je njegova porodica uoči početka suđenja policajcu.

Flojdova smrt pokrenula proteste protiv rasizma

Smrt Flojda pokrenula je proteste protiv rasizma i policijske brutalnosti u Sjedinjenim Državama i svetu.

„Trenutno imam veliku prazninu u srcu. Ona se ne može zakrpiti (…) Treba nam pravda za Džordža. Treba nam presuda“, rekao je Flojdov brat Filoniz novinarima.

Derek Šovin, veteran policijske uprave u Mineapolisu, optužen je za ubistvo 46-godišnjeg Flojda 25. maja 2020.

Šovin (44), koji je otpušten iz policije s još tri policajca, mogao bi da dobije do 40 godina zatvora ako bude osuđen za najtežu optužnicu – ubistvo drugog stepena.

„Verujem da će biti osuđen“, rekao je Filoniz Flojd.

List StarTribune sa sedištem u Mineapolisu nazvao je suđenje „presudnim trenutkom u američkoj rasnoj istoriji“.

Očekuje se da će uzrok Flojdove smrti biti u središtu slučaja i da će ključni dokaz verovatno biti snimak njegove smrti koji se proširio društvenim mrežama i izazvao prošlogodišnje masovne proteste protiv rasizma.

Šovin je snimljen kako tokom hapšenja kolenom pritiska Flojdov vrat gotovo devet minuta. Flojdova krivica bila je navodno krivotvorena novčanica od 20 dolara.

Flojd, licem pritisnutim uz tlo i s lisicama na rukama, zapomagao je da ne može disati i zvao majku.

Očekuje se da će Šovinov advokat Eric Nelson tvrditi da je policajac sledio policijsku proceduru i da je Flojdova smrt posledica predoziranja fentanilom i njegova lošeg zdravstvenog stanja.

Ben Kramp, advokat Flojdove porodice, rekao je u nedelju da će obrana napasti Flojdov lik u nadi da se „zaboravi što je viđeno u videu“.

Komentari

Vaš komentar