Glas Amerike: Trka SAD i Kine u distribuciji vakcina u Evropi

Svet 18. feb. 202111:18
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

SAD planiraju da "poprave i revitalizuju" odnose sa evropskim saveznicima u u trenutku kada se sa Kinom bore za uticaj u oblasti distribucije vakcina i oporavka posle pandemije u Evropi.

Predsednik SAD Džo Bajden bi o tome u petak trebalo da govori na virtuelnoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, piše Glas Amerike.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken će učestvovati na onlajn samitu sa Francuskom, Nemačkom i Velikom Britanijom, a očekuje se da tema budu globalni izazovi, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Blinken će učestvovati i na sednici Saveta EU za spoljne poslove, na poziv visokog predstavnika EU Žozepa Borela.

Istovremeno, kineski predsednik Si Djinping je nedavno na samitu 17+1 najavio da će Peking povećati uvoz sa tržišta zemalja centralne i istočne Evrope, i u narednih pet godina uvesti robu vrednu 170 milijardi dolara.

Kina već u taj region izvozi vakcine i povećava svoj uticaj, a prve zemlje koje su uzele kineske vakcine su Srbija i Madjarska, koja je ujedno i jedina članica EU koja ih koristi jer nisu odobrene na evropskom tržištu.

Vašington u medjuvremenu pokušava da obnovi stara prijateljstva u Evropi i vrati se multilateralizmu.

„Administracija Bajden-Haris je posvećena dijalogu i saradnji sa partnerima po pitanju Kine, počev od evropskih partnera“, rekao je portparol Stejt departmenta za Glas Amerike.

„Razumemo da evropski partneri imaju svoje interese i veze i ne teramo ih da biraju između Kine i SAD. Ali, brine nas to što Kina koristi multilateralne organizacije da poboljša svoju ekonomiju, nacionalnu bezbednost i interese, na uštrb mira i prosperiteta drugih zemalja“, rekao je portparol.

Na samitu 17+1 Srbiju je predstavljao predsedik Aleksandar Vučić, ali su neke zemlje, kako su primetili analitičari iz grupe @chinaobseervers, poslale najniže diplomatske predstavnike u proteklih devet godina, koliko se samit Kine i CIEZ održava. Te zemlje su Bugarska, Estonija, Litvanija, Letonija, Rumunija i Slovenija.

Analitičar Centra za studije istočne Evrope iz Poljske, Jakub Jakobovski, smatra da je jedini uspeh samita 17+1 taj što se pokazalo da ta Inicijativa 17+1 „nije mrtva“, ali da Ši nije uspeo da privuče šefove država da učestvuju na samitu i da „Peking nije ostvario dodatni uticaj u EU“.

Komentari

Vaš komentar