Glas Amerike: Sud ukinuo Bajdenov stodnevni moratorijum na deportacije

Svet 27. jan. 202114:32 > 14:33
Podeli:
REUTERS/Jose Luis Gonzalez

Federalni sudija zabranio je američkoj vladi da sprovede stodnevni moratorijum na deportaciju, što je ključni imigracioni prioritet predsednika Džoa Bajdena.

Okružni sudija Drev Tipton izdao je privremenu zabranu ublažavanja koju je tražila država Teksas, koja je u petak osporila dopis Sekretarijata za unutrašnju bezbednost koji je od imigracionih agencija tražio da obustave većinu deportacija, prenosi Glas Amerike.

Državni tužilac u Teksasu Ken Pakton tvrdio je da moratorijum krši federalni zakon i sporazum koji je Teksas potpisao sa Sekretarijatom za unutrašnju bezbednost u vreme Trampove administracije.

Taj sporazum je zahtevao da se Sekretarijat za unutrašnju bezbednost konsultuje sa Teksasom i drugim državama pre nego što preduzme bilo kakvu radnju na „smanjenju, preusmeravanju, ponovnom postavljanju prioriteta, opuštanju ili na bilo koji način modifikovanju sprovođenja imigracije“.

Tipton je rekao da Bajdenova administracija nije „pružila nikakvo konkretno, razumno opravdanje za stodnevnu pauzu u deportacijama“.

Tiptonova presuda je udarac za novog američkog predsednika, koji je predložio dalekosežne promene koje traže zagovornici imigracije, uključujući i plan za legalizaciju oko 11 miliona imigranata koji sada nezakonito žive u SAD.

Odluka suda predstavlja pobedu republikanskih lidera iz Teksasa, koji su često podnosili tužbe u želji da zaustave programe koje je doneo Bajdenov demokratski prethodnik Barak Obama.

Komentari

Vaš komentar