Gebrejesus: Ohrabrujući znaci u vezi sa epidemijom, nepravedna raspodela vakcina

Svet 08. jun. 202116:41
Podeli:
Izvor: Christopher Black/World Health Organization/Handout via REUTERS

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je kako vide "ohrabrujuće znake" u toku epidemije koronavirusa, te da se poslednjih šest nedelja beleži pad broja zaraženih, a poslednjih pet i pad broj umrlih od kovida-19.

Gebrejesus je na konferenciji za novinare održanoj u sedištu organizacije u Ženevi ponovio svoju reakciju na nepravednu distribuciju vakcina protiv kovida na globalnom nivou.

Gebrejesus je naglasio da nejednaka raspodela vakcina uzrokuje da se virus nastavlja da širi, što sa sobom nosi rizik da će novonastale mutacije učiniti vakcine manje delotvornijima.

Navodeći da su u šest meseci nakon početka prvih vakcinisanja protiv kovida-19 zemlje s visokim dohotkom primenile gotovo 44 posto trenutnih doza u svetu, Gebrejesus je skrenuo pažnju na činjenicu da je samo 0,4 posto tih doza primenjeno u državama s malim dohotkom.

„Najviše frustrira to što se ovakva situacija ne menja već mesecima. Nepravedno vakcinisanje pretnja je svim zemljama, a ne samo onima s najmanje vakcinisanih građana“, poručio je Gebrejesus i dodao:

„Na globalnom nivou i dalje vidimo ohrabrujuće znakove tokom epidemije“.

On je kazao kako se „poslednjih šest sedmica beleži pad broja zaraženih, a poslednjih pet sedmica pad broj umrlih od kovida.

Pozvao je lidere zemalja G7 da doniraju vakcine onim zemljama koje imaju vrlo mali broj vakcinisanih.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar