Gebrejesus dobio novi mandat na čelu Svetske zdravstvene organizacije

Svet 24. maj. 202221:131 komentar
Podeli:
Izvor: Tanjug/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Ujedinjenih nacija Tedros Adhanom Gebrejesus dobio je drugi mandat od pet godina za vršenje te funkcije.

Nije bilo protivkandidata. Gebrejesus, bivši ministar u Vladi Etiopije, vodio je SZO kroz globalni odgovor na pandemiju koronavirusa. On je prvi Afrikanac koji je vodio SZO i do sada jedini generalni direktor koji nije lekar.

On je takođe prvi šef SZO kojeg nije podržala njegova država. Etiopija ga je ranije optužila za „loše postupanje“ zbog izjave o ratu i humanitarnoj krizi u toj zemlji, a danas je izrazila zabrinutost povodom njegovog vođstva agencije UN.

Havijer Guzman, direktor za globalnu zdravstvenu politiku Centra za globalni razvoj u Vašingtonu, rekao je da uprkos rezervi prema Gebrejesusovom vođstvu neke države nisu bile spremne da zahtevaju promenu.

Kardiolog Dejvid Tomlinson rekao je da je bio "zgrožen" preporukama SZO, posebno njenim ustezanjem da konstatuje da se kovid-19 lako širi putem vazduha. U julu 2020. godine, više od 230 naučnika objavilo je rad u kojem je molilo SZO da to učini, nakon čega je organizacija izmenila neke preporuke.

"Oni su širili neistine koje su na kraju dovele do smrti miliona ljudi. Potrebna nam je agencija koja se ne plaši da kaže istinu, ali nažalost to nije ono što imamo", rekao je Tomlinson.

Komentari

Vaš komentar