Gaza u ruševinama posle 11 dana rata – Blinken hvali Egipat

Svet 26. maj. 202119:45 > 21:502 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Posle 11 dana rata, pojas Gaze je u ruševinama. Hamas, organizacija koju mnoge države smatraju terorističkom, proglasio je pobedu nad Izraelom. Ali dva miliona stanovnika sada samo može da čeka pomoć međunarodne zajednice. Kako izgleda život u Gazi i da li se ljudi uopšte nečemu nadaju.

Saznajte u reportaži CNN-ovog Bena Videmana:

Izvor: CNN/N1 Beograd

U međuvremenu, državni sekretar SAD Entoni Blinken označio je Egipat „pravim i efikasnim partnerom“ koji je pomogao da se okonča rat u pojasu Gaze i koji pomaže da se izgradi nešto pozitivno.

povezane vesti

Blinken je to rekao u Kairu, posle skoro dvočasovnog sastanka sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem. Blinken je u Kairu u okviru posete Bliskom istoku u cilju konsolidacije prekida vatre u ratu između Izraela i palestinskih ekstremističkih organizacija u Gazi.

El Sisi je prošle nedelje razgovarao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom pre nego što je u petak prošle nedelje proglašen prekid vatre u ratu koji je trajao 11 dana.

„Mislim da obojica verujemo da Palestinci i Izraelci zaslužuju jednako da žive bezbedno i da uživaju jednake mere slobode, mogućnosti i dostojanstva“, rekao je prvi diplomata SAD pre nego što je otputovao za Jordan.

On je prethodno bio u Izraelu gde je najavio da će SAD predvoditi napore da se obezbedi medjunarodna podrška za ponovnu izgradnju ratom teško razorene Gaze, ali je obećao da neće dozvoliti da pomoć dospe u ruke Hamasa, koji ne priznaje pravo jevrejske države na postojanje.

Blinken je umesto toga pokušao da podrži rivala Hamasa, međunarodno priznatu Palestinsku upravu predsednika Mahmuda Abasa, vođe umerenijeg Fataha.

Egipat i Jordan su ključni saveznici SAD i sklopili su mirovne sporazume s Izraelom, te su često bili posrednici između te zemlje i Palestinaca.

Kairo održava veze s Hamasom, ali takođe drži pojas Gaze pod blokadom zajedno s Izraelom, u cilju da se spreči naoružavanje te islamske ekstremističke organizacije.

Poseta Kairu i Bajdenov telefonski razgovor sa El Sisijem znak su bližih odnosa između dve zemlje posle hladnog početka kad su SAD izrazile zabrinutost za ljudska prava u Egiptu.

Nastojanja za rekonstrukciju Gaze biće važan test.

U najnovijem ratu ubijeno je više od 250 ljudi, velikom većinom Palestinaca i pričinjena velika šteta toj siromašnoj teritoriji na obali Sredozmenog mora.

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gejt rekao je da je posvećenost SAD ključna za region.

On je u saudijskom listu Ašark al Avsat napisao da se „u odsustvu efektivne uloge SAD ne može očekivati ništa više od ciklusa nasilja i krvoprolića nevinog naroda“.

U pojasu Gaze lider Hamasa Jehijeh Sinvar je danas rekao novinarima da ta organizacija pozdravlja međunarodnu pomoć za obnovu dok ne dolazi iz Izraela i da nema primedbi na međunarodno nadgledanje.

„Naglašavam našu predanost u Hamasu da nećemo uzeti ni jedan peni namenjen obnovi ili humanitarnim pitanjima“, rekao je Sinvar koji ima bliske veze sa vojnim krilom organizacije, objasnivši da Hamas prima vojnu pomoć spolja, a da te napore predvodi glavni neprijatelj Izraela, Iran.

„Kad sam rekao da nećemo uzeti novac namenjen za pomoć to je zato jer imamo izvore fondova koji pokrivaju naše aktivnosti“, dodao je Sinvar.

On je takođe kritikovao Blinkena jer pokušava da ojača Palestinsku upravu na račun Hamasa, ocenivši da tako doliva ulje na vatru palestinskih podela.

Hamas potvrdio pogibiju 80 boraca

Vođa palestinske organizacije Hamas u pojasu Gaze, Jehijeh Sinvar, izjavio je da je 80 njegovih boraca poginulo tokom jedanaestodnevnog rata s Izraelom, okončanog u petak.

Ministarstvo zdravstva Gaze je objavilo da su u izraelskoj ofanzivi poginula 254 Palestiaca, ali nije obelodanilo koliko je civila među žrtvama.

Sinvar je za AP rekao da je među pogonulima 57 pripadnika vojnog krila Hamasa i 22 iz manje organizacije Islamski džihad, te jedan pripadnik Narodnih komiteta otpora.

S druge strane, u 11-dnevnom ratu je u Izraelu poginulo 12 ljudi, uglavnom od palestinske raketne vatre.

Kao i u ranijim sukobima broj civilnih žrtava je predmet spora Izraela i Palestinaca.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je tvrdio da je na drugoj strani oginulo 200 ekstremista, ali nije pružio nikakve dokaze za to.

Medjunarodni krivični sud je pokrenuo istragu mogućih ratnih zločina tokom sukoba Hamasa i Izraela, uključujući mogućnost da je Izrael prekomerno upotrebio silu, a da su Palestinci rakete iz Gaze i ispaljivali nasumično.

Komentari

Vaš komentar