G20 želi da se 70 posto sveta vakciniše do sredine 2022. godine

Svet 29. okt 202118:22 > 18:2226 komentara
Podeli:
Izvor: JURE MAKOVEC / AFP

Ministri finansija i zdravlja 20 najvećih svetskih ekonomija (G20) rekli su da žele da se 70 posto svetske populacije vakciniše protiv kovida-19 u narednih osam meseci i formirali su radnu grupu za bolju borbu protiv pandemije, javlja Rojters.

Pročitajte još:

„Kako bismo pomogli napredovanju ka globalnim ciljevima vakcinacije od najmanje 40 posto stanovništva u svim zemljama do kraja 2021. i 70 posto do sredine 2022. godine… preduzećemo korake da pomognemo u povećanju ponude vakcina i osnovnih medicinskih proizvoda i inputa u zemljama u razvoju i uklonimo relevantna ograničenja u snabdevanju  i finansiranju“, rekli su ministri G20 u saopštenju u koje je Rojters imao uvid, piše Radio Slobodna Evropa.

„Osnivamo Zajedničku finansijsku i zdravstvenu radnu grupu G20 koja ima za cilj unapređenje dijaloga i globalne saradnje o pitanjima koja se odnose na spremnost i odgovor na prevenciju pandemije, promovišući razmenu iskustava i najboljih praksi, razvijajući aranžmane za koordinaciju između ministarstava finansija i zdravlja, promovišući kolektivno delanje, procenu i rešavanje zdravstvenih hitnih situacija s prekograničnim uticajem i podsticanje efikasnog upravljanja resursima“, navodi se u saopštenju.

Gutereš traži od G20 da pomognu borbu protiv klimatskih promena

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas G20 da ponovo „stave na dobar put“ svetske napore za ograničenje klimatskog zagrevanja, nekoliko dana pre otvaranja konferencije o klimi COP26 u Glazgovu, u Škotskoj.

Postoji „ozbiljan rizik“ da skup u Glazgovu neće dati željene rezultate, rekao je Gutereš na konferenciji za novinare uoči sastanka šefova vlada i država G20 industrijski najrazvijenijih zemalja i zemalja u razvoju ovog vikenda u Rimu.

„To nije predskazanje već upozorenje. Imamo još vremena da vratimo stvari na dobar put i ovaj sastanak G20 je prilika da se to učini, rekao je Gutereš.

On je rekao da još ima dosta da se radi na svim klimatskim ciljevima i da treba to ubrzati.

„Nije suviše kasno, ali treba da delujemo sada“, rekao je Gutereš.

On je već više puta uputio znak uzbune i upozorio na klimatsku katastrofu koja dolazi i istakao „posebnu odgovornosti“ zemalja G20, koje predstavljaju najveći deo svetskih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

„Ako želimo pravi uspeh, a ne samo fatamorganu, potrebno nam je više ambicije i više akcije“, ponovio je on danas.

„To će biti moguće samo sa masovnom mobilizacijom poliltičke volje i to zahteva poverenje medju ključnim akterima.

On je ocenio da je vraćanje poverenja najvažniji cilj ovog sastanka G20.

Komentari

Vaš komentar