Frans enfo: Makron želi vladu sa manje ministara pre parlamentarnih izbora

Svet 26. apr. 202216:19 > 17:41
Podeli:
Emanuel Makron
Izvor: REUTERS/Benoit Tessier

Francuski predsednik Emanuel Makron želi vladu sa samo deset do 15 ministara pre održavanja parlamentarnih izbora zakazanih u dva kruga u junu, saznaje danas radio Frans enfo (France Info) pozivajući na izvore bliske vlastima.

„Prema izvorima bliskim vlastima, sledeću vladu činiće samo deset do 15 ministara“, preneo je francuski radio i dodao da će sastav vlada biti povećan tek posle parlamentarnih izbora 12. i 19. juna.

Makron ne želi da sada ima vladu sa 42 ministra i državna sekretara kao što je trenutno slučaj.

Pre pet godina, kada je Makron postao prvi put predsednik, imenovao je 18 ministara i četiri državna sekretara deset dana posle izbora, dok je posle parlamentarnih izbora, mesec dana kasnije, vlada dopunjena sa još 19 ministara i deset državnih sekretara.

List Depeš (La Depeche) preneo je danas da će premijer Žan Kasteks po tradiciji uskoro podneti ostavku, iako mu Ustav dozvolja da ostane na vlasti do parlamentarnih izbora.

Kasteks je nedavno rekao da će podneti ostavku ako Makron pobedi na predsedničkim izborima. Premijer, inače iz redova desničarske stranke Republikanci, kao razlog moguće ostavke je naveo da je jedan od onih koji misle da je potreban novi podsticaj posle ponovnog izbora Makrona.

Za sada se ne zna da li će neki ministri zadržati svoja mesta, mada list navodi da Makron može da priredi iznenadjenje imenovanjem nekog predstavnika civilnog društva na neko ministarsko mesto.

"Jedno je sigurno. Makron će za premijera izabrati ličnost kao što je Kasteks, koja neće moći u javnosti da bude popularnija od njega", dodao je francuski list.

Komentari

Vaš komentar