Francuski sud odobrio izručenje bivšeg lidera Ete Španiji

Svet 06. jan. 202117:511 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Apelacioni sud u Parizu dao je saglasnost o izručenju Španiji bivšeg šefa baskijske separatističke organizacije (Eta) Hozua Ternere koji je uhapšen u Francuskoj 2019. godine.

„Istražno veće (apelacionog suda) dalo je povoljno mišljenje na zahtev za ekstradiciju“, naveli su izvori bliski pravosuđu.

Protiv Ternere je pokrenut sudski postupak u Španiji, gde se sumnjiči da je umešan u ubistvo jednog zaposlenog u firmi Mišlen 1980. godine.

Ternera je 2019. uhapšen prema zahtevu Španije koja traži njegovo izručenje.

Ternera koji je bio u bekstvu od 2002. godine, uhapšen je polovinom maja 2019. u Salanšu, u francuskim Alpima. On je, u odsustvu, u Francuskoj 2017. osuđen na osam godina zatvora zbog „pripadnosti terorističko-zločinačkoj grupi“.

Eta je skraćenica naziva na baskijskom jeziku „Euskadi Ta Askatasuna“ koji u prevodu znači „Baskijska domovina i sloboda“.

Ta naoružana nacionalistička, separatistička organizacija, osnovana 1959, a čiji je glavni cilj bio nezavisnost Baskije od Španije i Francuske, 2018. je najavila „potpuno raspuštanje svih struktura“. To saopštenje je preneo Ternera.

Baskija, koja se proteže jednim delom u Francuskoj na jugozapadu, a drugim delom na severu Španije, na području Pirineja, decenijama se borila za nezavisnost.

Komentari

Vaš komentar