Francuski Senat odbio da produži važenje kovid propusnice do leta 2022.

Svet 29. okt 202109:15
Izvor: Jean-Francois Monier/AFP

Senat, gornji dom francuskog parlamenta, u kojem dominira desničarska opozicija, odbio je da produži važenje kovid propusnice do 31. jula 2022. godine.

Senat je u četvrtak uveče, sa 158 glasova za i 106 protiv, odlučio da kovid propusnicu uvedenu zbog epidemije koronavirusa, produži samo do 28. februara.

Oba doma parlamenta će pokušati naredne sedmice da se dogovore o zajedničkoj verziji teksta o produženju kovid propusnice. U slučaju neuspešnog dogovora, donji dom će imati poslednju reč.

Kovid propusnica, koja podrazumeva dokaz o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili negativni test na koronavirus, obavezna je od 21. jula za ulazak u zdanja kulture i zabave, a od avgusta za ulazak u većinu javnih mesta.

Senat je odlučio da produži važenje kovid propusnice do 28. februara, datuma kada će biti obustavljen rad parlamenta pred predsedničke i parlamentarne izbore.

U Francuskoj u proseku koronavirusom dnevno bude zaraženo oko 5.400 ljudi. Vlasti očekuju relativno mirnu zimu, zahvaljujući visokoj stopi vakcinacije od oko 80 odsto.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar