Francuski Senat dodatno ograničio nošenje hidžaba

Svet 31. mar 202110:583 komentara
Izvor: REUTERS/Ajeng Dinar Ulfiana (ilustracija)

Francuski Senat usvojio je niz mera kojima se ograničava nošenje hidžaba, tokom rasprave o predlogu zakona o "separatizmu", na čijem udaru je radikalni islam.

Mere koje je usvojio Senat, gde dominira desničarska opozicija, mogle bi da budu povučene iz zakona kada se predlog vrati u Narodnu skupštinu.

Među merama je zabrana nošenja muslimanskog vela tokom školskih izleta, zabrana burkinija na bazenima, kao i zabrana stavljanja marame maloletnicama.

Predlog zakona predviđa mere o neutralnosti javne službe, pojačanoj kontroli udruženja, većoj transparentnosti svih verskih grupa i njihovom finansiranju, kućnom obrazovanju ili borbi protiv certifikata o devičanstvu ili poligamiji.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen rekao je da je cilj da se religija ne koristi za kontrolu dijaspore.

Više od 600 amandmana je podneto na predloženi tekst o „poštovanju principa Republike“, koji je Skupština usvojila u prvom čitanju.

Ova tema je osetljiva u Francuskoj, gde islamske organizacije i mesto islama, druge po veličini religije u zemlji, predstavljaju predmet stalnih napetosti, obeleženim nizom džihadističkih napada.

Komentari

Vaš komentar